Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 14:00 |

Općina Centar obezbijedila 650.000 KM za podršku boračkoj populaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Općina Centar Sarajevo, imajući u vidu težak ekonomsko socijalni položaj boraca i njihovih porodica te brojne probleme i potrebe, u općinskom budžetu za 2021. godinu za tu namjenu obezbijedila je više od 650 hiljada maraka.

Pri tom, za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno je oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva se raspoređuju putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja i to na osnovu javnog poziva.

Za jednokratne novčane pomoći ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima izdvojeno je 120 hiljada konvertibilnih maraka, s ciljem ublažavanja posljedica teškog ekonomsko socijalnog položaja pripadnika boračke populacije kojima je neophodna socijalna, zdravstvena i druge vrste pomoći, saopćeno je iz Općine Centar.

Dodatnih 20 hiljada maraka je izdvojeno za jednokratne novčane pomoći borcima i njihovim porodicama povodom značajnijih datuma, te vjerskih i državnih praznika.

U saopćenju se navodi da je i ove godine u budžetu obezbijeđeno 75 hiljada maraka za kontinuirani projekt Općine kojim se osiguravaju dodatna mjesečna primanja za ratne vojne invalide, korisnike prava na tuđu njegu i pomoć, a u skladu s utvrđenim kriterijima Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

Uz to, planirano je i 10.500 KM kao finansijska podrška za ugradnju ručnih komandi u putničkim automobilima koje Vlada Federacije BiH dodjeljuje ratnim vojnim invalidima sa 100 posto invaliditetom.

Za aktivnosti i organizaciju manifestacija obilježavanja datuma i godišnjica od značaja za Općinu Centar, kao i održavanje spomen-obilježja na području središnje gradske općine u budžetu je obezbijeđeno 69 hiljada konvertibilnih maraka.

Izdvojeno je i 8.000 maraka za participiranje u projektima Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i fondova KS, saopćeno je iz sarajevske Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana