Svijet     | 09.03.2021. 17:09 |

Bidenov ukaz korak ka ukidanju spolne diskriminacije u obrazovanju

FENA Internet

WASHINGTON, 9. marta (FENA) - U prvom koraku ka poništavanju sporne politike Trumpove administracije, predsjednik Joe Biden naredio je svojoj administraciji da razmotri savezna pravila o usmjeravanju koledža u postupanju prema seksualnim zlostavljanjima u kampusu.

U izvršnom ukazu, Biden je naredio ministarstvu obrazovanja da istraži pravila koja je izdala Trumpova administracija u vezi sa saveznim zakonom koji zabranjuje spolnu diskriminaciju u obrazovanju. Biden je naredio ministarstvu da "razmotri suspenziju, reviziju ili povlačenje" svake politike koja ne štiti studente.

Biden je također potpisao drugi izvršni ukaz o uspostavi Vijeća za spolnu politiku Bijele kuće, koje je njegov tranzicijski tim objavio prije nego što je on preuzeo dužnost.

- Politika ove administracije je da svaki pojedinac, svaki student ima pravo na pošteno obrazovanje - bez seksualnog nasilja, i da svi imaju pristup pravednom procesu - izjavila je Jennifer Klein, kopredsjedajuća i izvršna direktorica Vijeća za spolnu politiku, novinarima na brifingu u Bijeloj kući.

Naredbe su izdate na Međunarodni dan žena, globalni praznik kojim se slave postignuća žena.

Obje mjere očekivale su se od Bidena, koji je stavio spolnu ravnopravnost u središte svoje predizborne kampanje i ranije je obećavao da će "odmah" ukinuti pravila koja je prošle godine finalizirala bivša minisatrica obrazovanja Betsy DeVos.

Pravila koja je objavila DeVos sužavaju definiciju seksualnog uznemiravanja, umanjuju zakonsku nadležnost koledža u istrazi navoda o seksualnom zlostavljanju i daju optuženim studentima pravo da unakrsno ispituju one koji ih optužuju putem zastupnika na ročištima, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta