Regija     | 09.03.2021. 15:45 |

Slovenija: Janša pozvao na ostavku direktora Slovenske tiskovne agencije STA

FENA Agencije

LJUBLJANA, 9. ožujka (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u utorak na davanje ostavke direktora Slovenske tiskovne agencije STA Bojana Veselinoviča, ustvrdivši da ta medijska kuća pod njegovim vodstvom djeluje u korist oporbe.

"Vrijeme je da direktor STA kao politički instrument krajnje ljevice dade ostavku i odgovora za svoja nezakonita postupanja, te tako samoj agenciji omogući normalan rad i razvoj", napisao je Janša na svom Twitteru.

Janšin poziv za ostavkom dolazi nakon mjeseci sukoba između vodstva STA i vlade oko načina financiranja te novinske agencije, koja prema standardnom ugovoru s vladom od svog osnivanja dobiva pola potrebnih sredstava od države za obavljanje "javne službe" informiranja domaće i strane javnosti o događajima u zemlji, dok ostatak sredstava dobiva iz drugih izvora.

Vodstvo STA i novinari upozoravali su stalno zadnjih mjeseci da vlada odbija obnoviti taj ugovor, čime dovodi u pitanje opstanak agencije i socijalni položaj zaposlenih.

Iznosili su sumnje da je cilj takvih pritisaka vladajućih pokušaj kontrole nad uredničkom politikom i novinarskim sadržajima te zamjena ljudi u agenciji s lojalnim kadrovima. Sa svoje strane, vladin ured za komunikacije (UKOM) koji vodi nekadašnji urednik u STA Uroš Urbanija, odbijao je financiranje STA s obrazloženjem da im vodstvo agencije odbija dati na uvid poslovnu dokumentaciju, uvjetujući time mogući nastavak financiranja.

Vodstvo i novinare STA u više su izjava podržale slovenske novinarske udruge, ali i neke strane: Međunarodni novinarski institut, Europska udruga novinskih agencija (EANA) i druge. Pritisak na slobodu medija i prijetnje novinarima iznijela je u veljači i slovenska oporba u svom zahtjevu za izglasavanjem nepovjerenja premijeru Janši u parlamentu, navodeći da su sloboda medija i vladavina prava neke od temeljnih europskih vrijednosti koje ta vlada krši. Zahtjev oporne nije međutim dobio potreban broj glasova.

U pozadini Janšina poziva na ostavku ravnatelja STA je i "internacionalizacija" Janšinog "medijskog rata" sa slovenskim novinarima i njihovim organizacijama, za što on sumnjiči lijevu oporbu koja po njegovim ocjenama, vlasnički ili utjecajem, kontrolira 80 posto medija i koristi ih za napade na vladu.

Zadnjih su se tjedana u europskom i međunarodnom tisku pojavile optužbe da slovenska vlada i Janša preko društvenih mreža napadaju novinare i prijete im, stvarajući atmosferu u kojoj dolazi do autocenzure.

Na potrebu nezavisnosti i samostalnosti novinara i na poštovanje načela vladavine prava upozorili su nedavno tim povodom i predstavnici Europske komisije, posebno s obzirom da Slovenija sredinom godine preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije.

Europski parlament će u srijedu na svojoj plenarnoj sjednici raspravljati o slobodi medija u Poljskoj i Mađarskoj, a na zahtjev skupine zastupnika iz grupacije Socijalisti i demokrati (S&D) na sjednicu je dodatno uvršteno i pitanje slobode medija u Sloveniji.

Protiv proširivanje rasprave na tu temu s pitanjem Slovenije bili su zastupnici iz grupacije europskih pučkih i narodnih stranaka (EPP).

Najjačoj europskoj konzervativnoj grupaciji stranaka pripada i Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša, premda neki u njoj smatraju da bi i ona trebala slijediti put mađarskog Fidesza, koji je iz EPP-a izašao nakon odluke da se njegovih 12 zastupnika u Europskom parlamentu isključe iz EPP-ova zastupničkog kluba zbog poznatih razlika oko gledanja na vladavinu prava u Mađarskoj, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom