Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 16:00 |

Košarac i Papandreu o unapređenju ekonomske saradnje između BiH i Grčke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Grčke u BiH Dimitrosa Papandreua sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja.

Košarac i ambasador Papandreu pozdravili su dobre odnose između BiH i Grčke, te istakli da nema otvorenih pitanja i izrazili nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist.

Na sastanku je razgovarano o predstojećoj posjeti BiH zamjenika ministra inostranih poslova Grčke Kostasa Fragojanisa, koja je planirana u aprilu, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole. Dogovoreno je da Košarac i Fragojanis tom prilikom održe bilateralni sastanak u cilju unapređenja vanjskotrgovinske razmjene i većeg obima grčkih investicija u BiH.

Košarac i Papandreu posebno su naglasili značaj saradnje u oblasti turizma, te usaglasili da u aprilu zajedno posjete Trebinje, gdje će sa Gradskom upravom razgovarati o organizaciji turističkog foruma BiH i Grčka.

Dogovorili su zajedničke aktivnosti na jačanju saradnje i boljem povezivanju privrednika iz BiH i Grčke, te najavili da će prilikom posjete zamjenika ministra Fragojanisa definisati konkretne korake u unapređenju vanjskotrgovinskog prometa. 

Papandreu je informisao Košarca o planovima Grčke da u maju u Banjoj Luci organizuje sedmicu grčke kulture, što će biti dobra prilika za promociju turističkog potencijala.

Košarac je izrazio je zahvalnost Papandreu na donacijama u medicinskoj i zaštitnoj opremi koje je u proteklih godinu dana Grčka uputila zdravstvenim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana