Ekonomija     | 09.03.2021. 16:58 |

Dedić: Za ovu godinu planirano 87 miliona KM za poticaje poljoprivredi (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić održao je danas u Sarajevu sastanke s kantonalnim ministrima poljoprivrede i udruženjima poljoprivrednika o realizaciji programa poticaja za 2020. i programu za ovu godinu.

Dedić je nakon sastanaka izjavio da su i kantonalni ministri i predstavnici udruženja poljoprivrednika zadovoljni realizacijom prošlogodišnjeg programa poticaja, kao i nacrtom programa za 2021. koji će uz prijedloge koje su iznijeli biti upućen u daljnju proceduru.

Precizirao je da je za ovu godinu planirano 87 miliona KM za poticaje poljoprivredi, uz tri miliona KM za sufinansiranje kamata putem kreditno-garantnih programa za taj sektor, te dodatna sredstva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i poticaje nižih nivoa vlasti. 

Dedić je naglasio da je na sastancima istaknuto zadovoljstvo redovnom isplatom poticaja, te dodao da su izmirene sve obaveze koje je ministarstvo planiralo za prošlu godinu.

- Nastojat ćemo da tako bude i u narednom periodu kad su u pitanju investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju, podrška u otkupu i pokretanju proizvodnje, te ostale vrste poticaja - rekao je Dedić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić smatra da bi poticaji za određene poljoprivredne proizvode trebali biti preneseni s kantonalnog na federalni nivo, jer su prerasli njihove mogućnosti.

Zahvalio je federalnom ministarstvu na redovnom servisiranju obaveza prema poljoprivrednicima koje je vršeno u rekordno kratkom vremenu.

Admir Kahriman iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH također je zahvalio resornom ministarstvu na redovnoj isplati poticaja čime je održana poljoprivredna proizvodnja u FBiH, te izrazio nadu da će u 2021. poticaji za određene proizvode biti povećani.

Pogledajte https://fena.ba/video/5548/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1umE0crfI1UqEnnDqKz2G4to7lxuvBiQu?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo