Magazin     | 10.03.2021. 08:16 |

U Splitu otvoren Mjesec Frankofonije

FENA Agencije

SPLIT, 10. ožujka (FENA) - Tribinom "Slavuji Hrvatske i Francuske šansone Andrija Konc i Tino Rossi" u utorak navečer u Splitu je otvoren Mjesec Frankofonije.

Mjesec Frankofonije se tradicionalno u ožujku održava i u Hrvatskoj, kao pridruženoj članici Međunarodne organizacije Frankofonija koja okuplja zemlje u kojima se koristi ili njeguje francuski jezik.

"Hrvat mađarskog porijekla Andrija Konc (1914.-1945.)  i Francuz s Korzike Tino Rossi (1907. - 1983.) bili su velike zvijezde šansone, imali su slične glasove i bili su omiljeni u javnosti," rekla je  Nansi Ivanišević, predsjednica udruge Prokultura koja je organizator program mjeseca Frankofonije na splitskom području.

Dodala je kako je Koncovo pjevanje šansona ilustracija da je Hrvatska u njegovo vrijeme pripadala Srednjoj Europi, a ne Balkanu.

Podsjetila je kako je Andrija  Konc bio i nogometaš nastupajući za mađarski Ferencvaroš,  ali se ipak opredijelio za pjevanje. Konc je bio popularan i u vrijeme NDH.

"Andriju Konca su 1945. ubile komunističke vlasti te su uništene snimke i ploče s njegovim pjesmama", kazala je i dodala kako je jedan hrabri tehničar uspio sačuvati dio snimljenih Koncovih pjesama koje su  prije dvije godine objavljene na CD-u.

Ivanišević je istaknula kako je Tino Rossi kao šansonijer postao globalna zvijezda s milijunima prodanih ploča, a božićna pjesma 'Petit Papa Noel' (Mali Tata Božić) "najslušanija je i najprodavanija ploča u Francuskoj svih vremena", prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo