Svijet     | 10.03.2021. 10:28 |

Pobunjenik u krznu s Capitola ostaje u pritvoru, suđenje počinje u ponedjeljak

FENA Internet

WASHINGTON, 10. marta (FENA) - Pravni postupak nakon krivičnih prijava vezanih za pobunu na Capitol Hillu u Washingtonu 6. januara se nastavlja, a sudije su odlučile da neke od optuženih zadrže u istražnom pritvoru, dok su neke pušteni na slobodu.

Jacob Chansley, poznat kao „Q Shaman“ i Jake Angeli, koji je na fotografijama iz pobune bio prepoznatljiv po rogovima i krznu koje je nosio na sebi, ostat će u pritvoru uoči suđenja zakazanog u ponedjeljak.

Njegovi advokati su u dokumentima iz prošlog mjeseca tvrdili da Chansley ne može biti vakcinisan protiv COVID-19 zbog religijskih uvjerenja, što otežava njihovu međusobnu komunikaciju zbog sigurnosnih mjera uvedenih zbog korona virusa.

U dokumentima se kaže da Chansley prakticira ono što se čini oblikom „šamanizma“, vezanog za široku lepezu teorija zavjere QAnon, čije su ideje o postojanju globalne mreže elite koja radi na unapređenju liberalne agende i zastupa uzimanje dječje krvi radi zadržavanja mladosti, dovele do formiranja religija.

Zagovornici QAnona vjeruju da je bivši američki predsjednik Donald Trump izabran da uništi tu mrežu, što je, kako vjeruju mnogi posmatrači, bio okidač za pobunu od 6. januara u kojoj je učestvovao veliki broj članova desničarskih organizacija.

Oni su prekinuli zajedničko zasjedanje Kongresa SAD-a na kojoj je Trumpov protukandidat Joe Biden proglašen pobjednikom izbora iz novembra 2020.

Razgovori zagovornika QAnona u sobama za chat popunjeni su antivakcinalnom retorikom.

Chansleyjevi advokati tvrde da on zbog svojih uvjerenja ne može primiti nikakvu vakcinu.

No, taj argument nije naišao na odobravanje sudije.

„Protivljenje vakcinaciji iz religijskih uzvjerenja nije relevantan razlog zbog kojeg bi okrivljenog trebalo privremeno pustiti na slobodu“, rekao je sudija Royce Lamberth, prenosi Al Jazeera.

Nekim drugim učesnicima pobune omogućeno je puštanje na slobodu uz kauciju. Prema sudskim dokumentima, Roberto Minuta, 36-godišnji vlasnik salona za tetoviranje iz Newburgha, koji je na protest došao odjeven u vojnu uniformu, došao je u konflikt s policajcima Capitola. Kasnije je izbrisao svoj račun na Facebooku kako bi prikrio sve nedjelo. Suočen je sa optužbama za ometanje službenog postupka, nezakonit upad i neovlašteno pristupanje dokumentima.

Iako je tužilac Benjamin Gianforti rekao da Minuta predstavlja opasnost po zajednicu i da treba ostati u pritvoru, sudija Andrew Krause odredio mu je kauciju od 150.000 dolara i naredio mu da se riješi svog oružja koje posjeduje.

Minuta je jedan od saradnika takozvanih „Čuvara zakletve“ (Oath Keepers) koji  se suočavaju sa optužbama za učešće u pobuni u kojoj je povrijeđeno više od 100 policajaca, a jedan je poginuo, dok je Capitol pretrpio višemilionsku štetu.

Prošlog mjeseca, velika porota je podigla optužnicu protiv „Čuvara zakletve“ zbog urotničkog planiranja ometanja Kongresa da potvrdi Bidenovu pobjedu. Nekoliko njih izjasnilo se da nisu krivi.

Vlasti su do sada uhapsile više od 300 osoba koje se dovode u vezu sa pobunom, dok istraga još traje.

FBI je u utorak obavio fotografije i video snimak osobe osumnjičene za postavljanje bombi u okolini Capitol Hilla 5. januara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!