Svijet     | 10.03.2021. 11:59 |

EU će u martu dobiti dodatnih četiri miliona doza Pfizer vakcina

FENA Internet

BRUXELLES, 10. marta  (FENA) - Proizvođač  Covid-19 vakcina BioNTech-Pfizer trebao bi u iduće dvije sedmice isporučiti Evropskoj uniji dodatnih četiri miliona doza u borbi protiv širenja mutiranih sojeva virusa, najavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Kroz ciljanu upotrebu tamo gdje su najpotrebnije, posebno u pograničnim regijama, ove će doze također pomoći osigurati ili obnoviti slobodno kretanje robe i ljudi", rekla je u pisanoj izjavi.

Komisija očekuje da će do kraja marta biti isporučeno ukupno oko 100 miliona doza BioNTech-Pfizer vakcina.

Prvobitno se očekivalo da će BioNTech-Pfizer isporučiti 62 miliona doza od ovog ukupnog iznosa, ali sada se očekuje da će isporučiti 66 miliona, prenosi dpa.

Evropska komisija saopćila je da je pregovarala  za dodatne doze vakcina kako bi ih države članice mogle koristiti u područjima u kojima su prisutni strahovi od širenja mutiranih sojeva virusa.

Broj žarišnih tačaka - uključujući Tirol u Austriji, Nicu i Moselle u Francuskoj, Bolzano u Italiji te određene dijelove Bavarske i Saske u Njemačkoj - posljednjih su sedmica zabilježili nagli porast infekcija i hospitalizacija, navodi  Komisija.

U nekim je slučajevima to dovelo do pograničnih ograničenja u zoni slobodnog kretanja EU-a, kaže se u saopćenju Evropske komisije.

"Vakcina  BioNTech-Pfizer pokazala se vrlo učinkovitom protiv svih trenutno poznatih inačica virusa Covid-19", navodi se u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana