Bosna i Hercegovina     | 10.03.2021. 12:31 |

Preminuo jedan od osnivača Patriotske lige BiH Mustafa Đelilović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Savez udruženja boraca "Patriotska liga" Kantona Sarajevo saopćio je danas da je istaknuti član i jedan od osnivača Patriotske lige Bosne i Hercegovine Mustafa Đelilović, ratni načelnik Hadžića, preselio na ahiret u 66. godini u Sarajevu.

Patriotska liga ističe da je rahmetli Đelilović učestvovao u donošenju svih bitnih odluka na pripremi odbrane od agresora, te da je dao nemjerljiv doprinos i da je jedan od ljudi koje će bosanska historija vječno pamtiti.

-Nadamo se da će i budući naraštaji slijediti njegov put u očuvanju jedine domovine Bosne i Hercegovine. Đelilović je bio ustrajni i predani borac za BiH. Bio je član Prvog štaba Patriotske lige u RBiH. Tokom cijelog ratnog perioda bio je stalno uz borce Armije Republike BiH i stanovnike Hadžića. Ulagao je maksimalne napore u osiguravanju neophodnih sredstava za život stanovništva svoje općine, prepune izbjeglica i raseljenih osoba, kao i Armije RBiH. Nakon sloma agresije postepeno se povukao s javne scene - navode iz iz Saveza udruženja boraca "Patriotska liga" KS. 

Dodaju da je Đelilović 2012. godine "neosnovano optužen za ratne zločine koji nikada nisu dokazani, jer se nisu nikada ni desili". Prvostepenom presudom Suda BiH proglašen je krivim i osuđen na 10 godina zatvora. No, Žalbeno vijeće Suda BiH poništilo je tu presudu i naložilo ponavljanje postupka.

Smrt je Đelilovića zatekla u iščekivanju oslobađajuće presude, navodi se u saopćenju.

Vrijeme ukopa i dženaze bit će saopćeni naknadno. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom