Svijet     | 10.03.2021. 16:36 |

Libijski parlament izglasao povjerenje vladi nacionalnog jedinistva

FENA Internet

SIRTE, 10. marta (FENA) - Libijski dugo vremena podijeljeni parlament u srijedu je odobrio vladu nacionalnog jedinistva stvorenu u mirovnom procesu uz posredovanje UN-a, kao dio plana na rješenju deceniju dugog haosa i nasilja na izborima zakazanim za decembar.

Parlamentarno odobrenje vlade premijera Abdulhamida Dbeibeha sa 132 naprema dva glasa na sjednici u ratom razorenom gradu na liniji fronta predstavlja najveću priliku u dugo vremena za rješenje libijskog sukoba.

- Tokom ovog glasanja postalo je jasno da Libijci govore jednim glasom - poručio je Dbeibeh parlamentu nakon glasanja. On je zatražio od Libijaca da "otvore srca jedni drugima i da zaborave svađe".

Prepreke ipak ostaju i način Dbeibehovog imenovanja i skupi obim njegove vlade izazvali su kritike u Libiji s optužbama za korupciju i korištenje uticaja.

Na terenu, libijske ulice, poslovne aktivnosti pa čak i državne institucije ostaju u sjeni brojnih oružanih snaga i podijeljeni između dvije zaraćene administracije, dok je podrška stranih sila objema stranama pomogla rivalskim vojskama da drže u pripravnosti svoje naoružanje.

Održavanje slobodnih parlamentarnih izbora u takvim okolnostima u 2021. predstavljalo bi ogroman izazov, iako su se sve strane formalno obavezale da će tako postupiti. Prvi korak je promjena ustava - što je još jedan težak zadatak.

Sjednica parlamenta održana je u Sirteu, gdje su se linije fronta stabilizirale prošlog ljeta nakon što je međunarodno priznata Vlada nacionalne sloge (GNA) potisnula Libijsku narodnu armiju (LNA) zapovjednika sa istoka zemlje, Khalife Haftara, iz Tripolija.

Današnja sjednica predstavlja prvo potpuno parlamentarno zasjedanje u više godina otkako se podijelio na zapadnu i istočnu frakciju uskoro nakon što je izabran u 2014. - tri godine nakon što je svrgavanje dugogodišnjeg čelnika zemlje Muammara Gaddafija gurnulo tu naftom bogatom zemlju u haos.

Primirje se održava od jeseni, ali glavni autoput od Sirtea do Misrate ostaje zatvoren i poslanici koji dolaze sa zapada zemlje moraju putovati avionom iz Tripolija.

Ruski plaćenici iz grupacije Wagner, poslani u Libiju da podrže Haftara, utvrdili su se u okolini Sirtea i u drugim dijelovima zemlje. UN su ih optužile da su podmetali u regijama južno od Tripolija eksplozivne zamke kada su se povlačili prošle godine, izazivajući pogibije desetaka civila.

Haftara također podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, dok Turska podržava GNA. Dbeibeh je izjavio u utorak da bi se ekononomski sporazumi koje je GNA postigla s Turtskom trebaju poštovati, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo