Najave     | 10.03.2021. 17:14 |

U Mostaru obilježavanje 50. godišnjice Hrvatskog proljeća

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. ožujka (FENA) - U okviru Mjeseca hrvatskog jezika, u četvrtak, 11. ožujka u Mostaru će se prikladnim predavanjima obilježiti 50. godišnjica Hrvatskog proljeća.

Svečanost će se upriličiti na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, s početkom u 11 sati.

Na događaju će uvodnu riječ u povodu jubileja imati akademik Josip Muselimović, nakon kojega će se obratiti prof. dr. Katica Krešić koja će govoriti o Hrvatskom pravopisu, Zagreb, 1971., odnosno Hrvatskom pravopisu (londonac), 1972.

Potom će prof. dr. Marija Musa govoriti o Odjecima Hrvatskog proljeća u BiH, a akademik Šimun Musa o Važnosti planiranja jezika uz ostale elemente jezične politike.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH, Sveučilište u Mostaru (SUM) i Matica hrvatska (MH) Mostar organizatori su obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskog proljeća.

Organizatori ističu kako je Hrvatsko proljeće iznimno važan preporodni pokret hrvatskoga naroda u politici, prosvjeti, kulturi, gospodarstvu i cijelom društvu izražen legitimiranjem nacionalnoga identiteta i zahtjevima koji iz njega proistječu. To je presudno razdoblje hrvatske povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskoga rata devedesetih godina.

"Zapravo, u širem smislu Hrvatsko proljeće budi se već nakon Rankovićeve smjene 1966. ostvarujući uspon 1971. godine, a 1. i 2. prosinca 1971. onodobna vlast guši taj pokret odlukom Predsjedništva SKJ u Karađorđevu. Uvodi se posvemašnja i surova represija protiv proljećara da bi prvi na udaru bili studenti koji su zapravo i značili najodlučniju, najbrojniju i najpouzdaniju reformsku snagu. Kako je Matica hrvatska imala stožernu zadaću u afirmaciji hrvatske kulture, jezika i književnosti, njezine čelnike kao i sve istaknute vođe 'masovnoga pokreta' progonili su, uhićivali i kažnjavali, ali se ideja Hrvatskoga proljeća nije mogla zatrti", navode organizatori.

Napominju kako se ove godine slavi 50. obljetnica tog pokreta što su ga vodili hrabri i umni značajnici hrvatskoga naroda.

"Predanost i žrtva koju su odlučno, ustrajno i nesebično prinosili na svome martirijskom putu obasjanom domoljubljem i idealima, sada se vidi, bila je najava hrvatske nezavisnosti i slobode ostvarene početkom devedesetih godina. Zahvaljujući im na njihovoj smjelosti, zanosu i viziji kao i prinosima na tome utemeljenim, HAZU BiH, Sveučilište u Mostaru i MH Mostar organiziraju svečanu akademiju", poručuju organizatori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!