Bosna i Hercegovina     | 11.03.2021. 08:48 |

Pravovremena edukacija i prevencija smanjuju broj hroničnih bubrežnih bolesnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Donorska mreža u Bosni i Hercegovini i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine obilježavaju Svjetski dan bubrega. U ovoj, pandemijskoj godini, fokus se stavlja na prevenciju i kvalitetu života pacijenata koji pate od bubrežnih bolesti.

- Osim što su vezani za aparate, nekoliko sati svakog drugog dana, dijalizni pacijenti, ali i njihove porodice, u pravilu imaju lošu kvalitetu života, nemogućnost rada, kao i psihološke posljedice zbog stalno prisutne bolesti i ograničenja - navodi se.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, 2021. godina definirana je kao godina kvalitetnog življenja s bubrežnom bolešću, a ima za cilj što više osvijestiti i educirati o efikasnom djelovanju na simptome bubrežne bolesti, ali i osnažiti i potaknuti bolesnike na aktivno participiranje u svome životu.

- U Bosni i Hercegovini, trenutno, od zatajenja bubrega boluje 2.800 pacijenata koji žive s višesatnom dijalizom svaki drugi dan i bez adekvatne kvalitete života. Više od 700 njih, transplantacije bi mogle spasiti. Nažalost, godišnje oko 400 dijaliziranih pacijenata u BiH umre, a skoro isti broj ih se uključi u dijalize - ističe se.

Pravovremena edukacija i prevencija smanjile bi broj hroničnih bubrežnih bolesnika.

- Iz Udruženja podsjećaju da su, od početka pandemije, u Bosni i Hercegovini u potpunosti obustavljene transplantacije. Više od godinu dana, niko nije dobio priliku za novi život - naglašavaju.

Upravni odbor Svjetskog dana bubrega, ove godine naglašava važnost uključivanja pojma “aktivnog učešća u životu” kao jednog od glavnih fokusa u brizi bubrežnih bolesnika i kao temelja na kojem će počivati krajnji cilj, a to je kvalitetan i dobar život s bubrežnom bolešću.

- Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorska mreža u Bosni i Hercegovini organizirat će tokom marta ulične akcije informiranja i edukativne skupove, u skladu s epidemiološkim preporukama - navode iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih  bolesnika u FBiH i Donorske mreže u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta