Bosna i Hercegovina     | 11.03.2021. 14:07 |

Besplatan pristup Bazi sudskih odluka jača povjerenje u pravosudne institucije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pohvalili su odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojom se omogućava besplatan pristup Bazi sudskih odluka.

Usvojena je na sjednici 28.01. 2021. godine, a donesena na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Odluka je stupila na snagu danom objave u 'Službenom glasniku Bosne i Hercegovine', broj 13/21 od 05.03.2021. godine.

U Bazi sudskih odluka trenutno su 13.523 odluke najviših sudova u Bosni i Hercegovini, sa vezanim nižestepenim odlukama koje su donesene u istom predmetu. Odluke su pretražive po broju predmeta, datumu donošenja, sudu koji je donio odluku, kao i prema slobodnoj pretrazi teksta.

S tim u vezi, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ukazuju da institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u radu posebnu pažnju posvećuje praćenju, promovisanju i zaštiti prava u oblasti pravosuđa.

U Instituciji je, u 2020. godini, zaprimljeno 368 žalbi koje se odnose na oblast pravosuđa. Analizom tih predmeta može se zaključiti da su se građani u najvećem broju slučajeva Ombudsmenima obraćali zbog povrede prava kao što su neprimjerena dužina trajanja sudskih postupaka, neučinkovito provođenje sudskih odluka, žalbe na rad sudija zbog povreda odredbi procesnih zakona, žalbe koje se odnose na ostale povrede prava vezanih za postupanje sudova (povrede načela nepristranosti, nedonošenje sudskih odluka na zakonom propisan način i u roku, neujednačenost sudske prakse).

Na osnovu zaprimljenih predmeta u Instituciji te neposrednih kontakata sa strankama u oblasti pravosuđa i dalje je primijetno generalno nepovjerenje građana prema pravosudnim institucijama.

-Stranke su nezadovoljstvo općenito usmjeravale u pogledu neefikasnosti sudskog sistema, neefikasnog rada tužilaštava, nepovjerenja u rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), neadekvatnog postupanja VSTV-a kad je u pitanju disciplinska odgovornost sudaca,  dužina postupka imenovanja sudaca - navodi se.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ukazuju da se provođenjem aktivnosti, kao što je omogućavanje besplatnom pristupu Bazi sudskih odluka građanima i zainteresiranim osobama, osigurava proaktivna uloga vlasti, transparentnost rada pravosudnih institucija te podstiče jačanje povjerenja građana prema pravosudnim institucijama.

Kako u saopćenju za javnost naglašava Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Bazi sudskih odluka može se pristupiti  putem linka https://www.pravosudje.ba/csd/ odabirom rubrike „Baza sudskih odluka“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'