Svijet     | 11.03.2021. 15:49 |

Wieler: Covid mjere javnog zdravstva spasile više od 100.000 života u Njemačkoj

FENA Internet

BERLIN, 11. marta (FENA) - Čelnik njemačke agencije za kontrolu bolesti, Lothar Wieler, izjavio je u četvrtak da su mjere na sprečavanju širenja koronavirusa spasile više od 100.000 života u toj zemlji od početka pandemije prije godinu dana.

U današnjem predavanju studentima Tehničkog univerziteta u Muenchenu, Wieler je kazao da je njegova agencija izračunala stopu smrtnosti od zaraze s COVID-19 na oko 1,14 posto za kompletnu Njemačku, što znači da bi neometano širenje virusa u toj zemlji moglo dovesti do više od 800.000 smrtnih slučajeva.

-U našoj zemlji spasili smo desetke hiljada, ako ne i stotinu hiljada života mjerama na polju javnog zdravstva - izjavio je Wieler, koji predvodi Institut Robert Koch.

Njegova agencija izvijestila je o 14.356 potvrđenih slučajeva zaraze i o 321-oj preminuloj osobi u Njemačkoj tokom proteklih 24 sata, povećavajući ukupne brojke na više od 2,5 miliona zaraženih i 72.810 preminulih od COVID-19.

Wieler je izjavio u sjedištu  UN-a u Ženevi u srijedu kako vjeruje da je "treći val" zaraze počeo u Njemačkoj, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom