Kultura     | 11.03.2021. 16:59 |

Predstavljeni rezultati rada i umjetnička postignuća triju akademija u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, sa zamjenicom predsjednika Vijeća grupacije umjetnosti Dubravkom Pozderac-Lejlić i prorektoricom za umjetnost, kulturu i sport Tamarom Karačom Beljak, nastavili su posjete organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu.

Ovom prilikom, posjetili su njegove umjetničke akademije – Muzičku, te akademije scenskih i likovnih umjetnosti.

Prilikom posjeta, rukovodstvima akademija su predstavljene aktuelnosti u vezi sa uspostavljanjem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te aktivnosti koje se odnose na pripremu novog zakona o visokom obrazovanju i realizaciju sredstava namijenjenih razvoju nauke, tj. izgradnji naučnoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih kapaciteta.

Dekani akademija su ministrici Husić-Mehmedović predočili ključne aktivnosti i rezultate rada, te posebno naglasili umjetnički doprinos i postignuća ostvarena kroz umjetničko i umjetničkoistraživačko djelovanje profesora, saradnika i studenata.

Dekan Muzičke akademije Ališer Sijarić istakao potrebu da ova visokoškolska ustanova trajno riješi pitanje smještaja u radnim prostorima koji će biti prilagođeni potrebama koje podrazumijevaju izvođenje nastave na ovoj akademiji.

Naglasio je i značaj ulaganja u modernizaciju instrumenata i ostale opreme koja je neophodna za funkcioniranje nastavnih i umjetničkoistraživačkih procesa na Akademiji.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Srđan Vuletić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se izgradnja nove zgrade Akademije približava završnoj fazi.

Učesnici sastanka su upoznati sa dinamikom pripreme projekta tehničko-tehnološkog opremanja objekta, u čemu je osigurana pomoć i podrška i određenih međunarodnih agencija koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od Muzičke i Akademije scenskih umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti ima riješeno pitanje prostora, ali se suočava sa izazovom njegovog održavanja i prilagođavanja potrebama koje proizlaze iz specifičnosti nastave koja se izvodi na ovoj akademiji.

Pored spomenutih infrastrukturnih i materijalno-tehničkih izazova, dekani i drugi prisutni predstavnici akademija su naglasili i ostala otvorena pitanja koja zahtijevaju pojačan angažman Univerziteta i Ministarstva, a koja uključuju oblast napredovanja u viša akademska zvanja, angažman vanjskih saradnika, pitanja matičnosti, vrednovanja umjetničkog i umjetničkoistraživačkog doprinosa, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!