Bosna i Hercegovina     | 11.03.2021. 18:00 |

Općina Novi Grad i VIK o obnovi i izgradnji vodovodne mreže

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo i komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" razgovarali su o obnovi stare i izgradnji nove vodovodne mreže u ovoj godini, saopćeno je iz te općine.

O tome je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao radni sastanak s vršiteljicom dužnosti direktorice tog preduzeća Aidom Pendek, vršiteljicom dužnosti izvršne direktorice za tehničke poslove i razvoj Amelom Kadić te vršiocem dužnosti izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove Almirom Pamukom. Sastanku su prisustvovali i predstavnici općinskih službi za finansije te za investicije i komunalne poslove.

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" trenutno na području općine Novi Grad implementira tri projekta rekonstrukcije vodovodne mreže iz sredstava EBRD-a te se u suradnji s Općinom usaglašava način sanacije ulica i šetališta u kojima se vrši rekonstrukcija vodovodne mreže.

Radovi se izvode na Dobrinji u ulici Bulevar branilaca Dobrinje; radi se i rekonstrukcija distributivnog i potisnog cjevovoda od zgrade Općine do mosta na Otoci, a u narednom periodu slijedi i rekonstrukcija distributivne mreže u ulici Trg solidarnosti u naselju  Alipašino polje.

- Za nas je prioritet rekonstrukcija vodvodne mreže, ona je 80 posto amortizovana na području Kantona Sarajevo, vrlo malo se ulagalo sredstava, a gubici vode su veliki, 70 posto je gubitaka vode na vodovodnom sistemu. Prioritet je da građanima obezbijedimo sigurno vodosanabdijevanje - kazala je direktorica Pendek.

Dogovoreno je da preduzeće "Vodovod i kanalizacija" razmotri mogućnost da u ulicama u kojima je oštećena vodovodna mreža, a koje Općina ove godine planira rekonstruisati, izvrši zamjenu dotrajale vodovodne mreže kako preduzeće "Vodovod i kanalizacija" ne bi imalo potrebu da izdvaja sredstva za sanaciju saobraćajnica nakon rekonstrukcije mreže.

- Načelno je dogovorena zajednička implementacija projekta rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu ulice Senada Poturka Senčija u naselju Dobrinja. Također smo KJKP ViK predložili da se iz sredstava EBRD-a izvrši rekonstrukcija vodovodne mreže na nekim lokacijama u padinskim naseljima općine Novi Grad Sarajevo, gdje se svakodnevno dešavaju kvarovi. Općina je već, u konsultaciji sa ViK-om, izradila potrebnu dokumentaciju te se obavezala da će ishodovati potrebne saglasnosti i dozvole za realizaciju projekata, a nakon realizacije, izvršiti sanaciju saobraćajnica - kazao je Nermin Kahrović, šef Odsjeka Općine Novi Grad za komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Na sastanku je također dogovoreno da će Općina Novi Grad Sarajevo u budžetu za ovu godinu osigurati novac za izradu projektne dokumentacije nove vodovodne mreže u ulicama Ferida Srnje i Kralja Stjepana Tomaševića, čime će biti stvoreni preduslovi da u budućosti na tim lokalitetima bude izgrađena kvalitetna vodovodna mreža.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'