Regija     | 11.03.2021. 17:29 |

Najavljena proizvodnja cjepiva 'Sputnik V' u Srbiji

FENA Agencije

BEOGRAD, 11. ožujka (FENA) -  Srbijanski ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je u četvrtak kako će se rusko cjepivo potiv koronavirusa "Sputnik V" početi proizvodi u Srbiji, na Institutu "Torlak" do 20. svibnja.

To je, kako je rekao, potvrđeno danas na sastanku u Moskvi s njegovim ruskim kolegom, ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji.

"Na taj način, Srbija će biti prva zemlja u Europi koja će proizvoditi rusko cjepivo i moći će je izvoziti po cijeloj Europi", naglasio je Popović za Tanjug.

"Kada je riječ o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri milijuna cjepiva", rekao je Popović.

On je naveo i da će do kraja ožujka biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija s ruskim partnerima a do 16. travnja u Srbiju bi trebale stići manje količine supstance od koje će biti napravljene validacijske serije cjepiva u Institutu "Torlak".

Popović je istaknuo da "prva faza" proizvodnje ruskog cjepiva u Srbiji podrazumijeva transport supstance, punjenje bočica u skladu s najvišim tehnološkim standardima, pakiranje i distribuciju cjepiva u Srbiji i regiji.

"Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom 'punom ciklusu', koja podrazumijeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtijevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali vjerujemo da proizvodnja u punom ciklusu može započeti do kraja ove godine", rekao je Popović.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'