Bosna i Hercegovina     | 11.03.2021. 18:29 |

U UKC-u Tuzla koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika, uvedene nove mjere (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. marta (FENA) - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, danas je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona održao sjednicu hitnog karaktera.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, potvrdio je da je trenutno koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika UKC-a Tuzla, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi.

Smatra da je zabrinjavajuće stanje jer je, kako je naveo, u proteklih deset dana od četiri zaražena medicinska radnika, taj broj povećan na 40.

Između ostalih, COVID-19 potvrđen je i kod glavnih nosioca za liječenje oboljelih od tog virusa.

-Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je koronavirusom zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku - naglasio je Jusufović.

Doneseno je nekoliko novih mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa i zbog sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema, a jedna se odnosi na suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

-Samo selektivni slučajevi će se pregledati u smanjenom broju. Kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite neće doći u pitanje. Mi ćemo također uvesti i sistem što manjeg kontakta među osobljem kroz rad u turnusima, odnosno četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to dozvoljava broj osoblja - kazao je Jusufović.

Novim mjerama obuhvaćena je i privremena obustave praktične nastave u UKC-u Tuzla za studente Medicinskog fakulteta i srodnih fakulteta UNTZ Srednje medicinske škole, izuzev studenata koji obavljaju klinički staž.

Zbog povećanja hospitaliziranih osoba zaraženih koronavirusom u dvije COVID bolnice u UKC-u Tuzla,  unutrašnjim raspoređivanjem oko 30 posto osoblja UKC-a će biti angažovano u tim odjeljenjima.

Po riječima Jusufovića, trenutno je u COVID bolnicama hospitalizirano 72 pacijenta, što pokazuje porast u odnosu na jučerašnji dan, a oko jedna trećina hospitaliziranih ima tešku kliničku sliku.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić smatra da se trenutna epidemiološka situacija ne može ocijeniti alarmantnom, ali shodno rastu broja novootkrivenih pozitivnih slučajeva, ona ima tendenciju pogoršanja.

Poručio je da se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti i adekvatno pristupiti provođenju svih mjera.

Pogledajte https://fena.ba/video/5566

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HjTMyW3RvOfJzI1lNZuBwGRmnPMMSebE?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 343

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi