Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 12:36 |

Švicarska donirala MO i OSBiH zaštitnu opremu za borbu protiv pandemije Covid-19

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ambasador Švicarske Konfederacije u BiH Daniel Hunn i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBIH) generalpukovnik Senad Mašović prisustvovali su danas  primopredaji zaštitne opreme za borbu protiv pandemije COVID-19, koju je donirala švicarska vlada.

Radi se o pomoći od 20.000 zaštitnih maski te zaštitnih rukavica, toplomjera i sredstava za dezinfekciju, koje će u MO i OSBiH olakšati provođenje zaštitnih mjera od pandemija koronavirusa.

Prigodnoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH također su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenk načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalbojnik Ivica Jerkić, švicarski vojni izaslanik u BiH brigadir Urs Amiet te drugi visoki dužnosnici MO i OSBiH i Ambasade Švicarske Konfederacije u BiH. 

Uz izraze zahvalnosti za ovu donaciju, kao i višegodišnju potporu švicarske vlade Oružanim snagama BiH, ministar Podžić je naglasio da OSBiH u svemu dijele sve nedaće bosanskohercegovačkog društva pa tako i borbu s pandemijom.

- Iako konstantno radimo uz mala financijska izdvajanja, i u pandemiji smo pokazali da smo spremni u svemu pomoći čitavom stanovništvu u svim krajevima naše zemlje. A teško bismo to mogli bez pomoći prijatelja iz svijeta. Drago mi da su među takvim našim prijateljima i švicarski narod i švicarska vlada te smo ima na tome iznimno zahvalni - kazao je u svome obraćanju ministar Podžić.

Ambasador Švicarske Konferderacije u BiH Daniel Hunn u svom je obraćanju istaknuo kako mu je zadovoljstvo uručiti ovu donaciju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, koje uvijek spremno pomažu građanima Bosne i Hercegovine te doprinose stabilnosti u cijelom okruženju.

- U naredne četiri godine uključit ćemo se u projekte s oko 30 miliona KM godišnje pomoći, surađujući s partnerima koji rade za dobrobit ove zemlje - najavio je ambasador Hunn.

Načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović također je zahvalio donatorima te istaknuo da je sposobnost prilagođavanja od krucijalnog značaja pri izvršavanju svih zadaća u uvjetima pandemije.

- I pored svih prepreka uzrokovanih posljedicama širenja virusa uspjeli smo realizirati najveći dio planiranih aktivnosti za 2020. godinu. Svaka potpora naših prijatelja koja će doprinijeti našem uspješnom djelovanju od velike je koristi kako za nas, tako i za sve građane BiH - zaključio je general Mašović.

Ovom prigodom, za doprinos razvoju odbrambenog sistema BiH, švicarskom brigadiru Martinu Trachsleru uručena je Zlatna plaketa OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom