Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 13:22 |

Ramić posjetio povratnike u opštini Sokolac, razgovarao s načelnikom Bjelicom (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SOKOLAC, 12. marta (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratnike u opštini Sokolac, u mjestu Knežina, gdje je završena prva faza gradnje objekta Islamske zajednice, odnosno  rekonstrukcije postojećeg.

Ramić je za ovu godinu najavio realizaciju druge faze izgradnje ovog objekta za potrebe Medžlisa Islamske zajednice.

Delegacija s kojom je boravio sastala se na Sokocu s načelnikom Opštine Milovanom Bjelicom s kojim je prošle, kao i ove godine, dogovorana realizacija određenih projekata bitnih za povratnike.

- Određene infrastrukturne projekti smo prošle i ranijih godina radili vrlo uspješno s Opštinom Sokolac, u suradnji s načelnikom Bjelicom, tako da smo i ove godine razgovarali o nastavku suradnje na realizaciji projekata koji su u interesu i svih građana u opštini Sokolac - kazao je Ramić novinarima nakon sastanka.

Upitan da li je bilo riječi o izgradnji lokalnih puteva, federalni ministar je odgovorio potvrdno, te za ovu godinu najavio realizaciju više dogovorenih projekata, a kao najznačajniji, putnu komunikaciju prema Olovu.

Načelnik Bjelica je naglasio uspješnu dosadašnju suradnju s ministrom Ramićem čija je svaka posjeta, kako je naveo, donijela boljitak opštini, a zasigurno dijelu stanovništva koje će, po njegovim riječima, osjetiti rezultate i današnjih razgovora.

- Neupitna je suradnja s Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH već devetu godinu, koliko sam ja na ovom mjestu. Dosad smo realizovali dosta projekata - rekao je Bjelica i u tom kontekstu naveo više mjesnih puteva i prateću infrastrukturu.

- Danas smo konkretno dogovorili da se uradi predračun radova, gdje smo dobili dio sredstava, 42.000 KM, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, da bismo spojili put od Olova do Sokoca. Iduće sedmice ćemo raspisati tender, dio novca će obezbijediti Opština, dio imamo od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Značajan dio će nam nedostajati, ali imamo čvrsto obećanje ministra Ramića da će pomoći u ovom projektu - rekao je Bjelica i naznačio da računa također na pomoć Općine Olovo i jednog broja općina iz Kantona Sarajevo u realizaciji ovog poduhvata.

- Računam da će što skorije taj put biti završen i sastavljen - kazao je  domaćin današnjeg sastanka napominjući da je općina Olovo uradila već dobar dio ove putne komunikacije. Načelnik dodaje da dosta ljudi s područja opštine Sokolac odlazi u Olovo zbog različitih potreba i povoda, kao i da određeni broj djece pohađa tamo školu.

Na današnjem sastanku s Ramićem je, prema Bjelicinim riječima, razgovarano i o završetku mjesne putne dionice prema Kutima te o dugogodišnjem problemu mještana na potezu od Koštice do Preljubovića, o čijoj će cesti biti riječi po završetku navedenih projekata.

Kad je riječ o objektu Islamske zajednice u Knežini, Bjelica je najavio da će tu biti i sjedište humanitarne organizacije „Merhamet“ koja će biti na usluzi svim građanima jednako kao i Crveni krst.

- Drago mi je što se ovakve stvari deševaju. Što je najbitnije, na Sokocu su obnovljeni svi objekti Islamske zajednice; gdje nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, uspjeli smo i to riješiti. Imamo dobru saradnju s predstavnikom Islamske zajednice, s prethodnim muftijom i sadašnjim čije je sjedište u Rogatici - naveo je također Bjelica između ostalog.

Pogledajte https://fena.ba/video/5571

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19p_plL0cAkrc4XvS-3jxBGyXHEHctXnJ?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana