Kultura     | 12.03.2021. 14:14 |

Održana komemoracija za umjetnika Florijana Mićkovića

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) – Komemoracija za Florijana Mićkovića, kipara, akademika, umjetnika koji je ostavio trajni pečat u kulturnoj baštini svoga grada, održana u petak u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Florijan Mićković preminuo je 19. veljače u Mostaru u 86. godini.

O životu i dijelu Florijana Mićkovića, koji je svojim neumornim radom i osebujnim stilom zadužio bosanskohercegovačku umjetnost, govorila je šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje - Mikulić, istaknuvši kako je bio aktivan autor u stvaralačkom smislu, a i društvenom.

- Od ranih 60-ih godina i završetka zagrebačke akademije pa sve do pred neku godinu, bio je iznimno aktivan autor u stvaralačkom smislu, a i društvenom kao član Društva likovnih umjetnika BiH i Društva hrvatskih likovnih umjetnika, čiji je bio dugogodišnji tajnik. Vjerujemo da se mnogi sjećaju likovnih tragova koje je Mićković ostavio našem gradu. Od prekrasnog ženskog akta koji je godinama krasio naš park, preko bista nekadašnjih narodnih heroja do kipova svetog Petra i Pavla koji su krasili staru Franjevački crkvu -  kazala je Dragoje Mikulić.

Naglasila je kako nakon ratnih događanja, kada je izgubio svoj atelje, mijenja likovni izraz.

Također je podcrtala da je Mićković čovjek bez zaborava.  

Odvjetnica Nada Dalipagić ocijenila je da su Mostar, BiH i šire izgubili jednog izvanrednog čovjeka.

- Izgubili smo čovjeka koji je volio svakog čovjeka, koji je u svakom nalazio nešto dobro… Razgovor s njime uvijek me oplemenjivao. Na ovog čovjeka ostat će najljepša sjećanja i uspomene - kazala je Dalipagić.

Akademski kipar Dalibor Nikolić naglasio je kako je odlaskom Florijana kultura ovih prostora mnogo izgubila.

- Mnogo je izgubila kultura, mnogo je izgubio grad. Florijana poznajem od najranijeg djetinjstva. Kao građanin, umjetnik, akademik značio je mnogo samim svojim djelom. To je bio jedan kompletan čovjek i umjetnik, izgubili smo jednog velikog gospodina - naglasio je.

Ustvrdio je kako je Mićković iza sebe ostavio respektabilan opus, kojim je uspio odgovorit na izazove novog vremena.

Na komemoraciji je sudjelovao i Simfonijski Orkestar Mostar.

Florijan Mićković rođen je u Mostaru 1935. godine, gdje je završio i Srednju školu. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu, u klasi prof. Antuna Augustinčića 1962. godine. Bio je član ULUH-a od 1963. godine i ULUBiH-a. Izlagao je u većini europskih zemalja, SAD-u i Kanadi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo