Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 13:44 |

Lučić: Odluku Tegeltije sam očekivao, posao ministra obavljao sam savjesno

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) podnio je inicijativu za smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića (Demokratski narodni savez - DNS) o kojoj bi se trebala izjasniti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je Lučić kazao u izjavi za Fenu pokretanje inicijative za njegovu smjenu legitimno je pravo predsjedavajućeg Tegeltije, ali preostaje da se o tome izjasne Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te Lučić ističe da ostaje da se vidi kako će ta odluka proći u parlamentarnoj proceduri.

- I da dođe do smjene, smatram da sam svoj posao obavljao savjesno i odgovorno te da sam otkočio neke procese unutar Ministarstva. Da smjena dolazi zbog nekog drugog razloga, a ne političkih razloga, onda bih imao više brige - dodao je.

Tegeltija je naglasio da je smjenu pokrenuo u skladu s dogovorom političkih partija o formiranju Vijeća ministara BiH i raspodjeli ministarstava, kada je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pripalo predstavnicima Republike Srpske u Vijeću ministara BiH.

Prema koalicionom sporazumu političkih partija iz Republike Srpske, funkcija ministra za ljudska prava i izbjeglice pripala je DNS-ovom kandidatu Milošu Lučiću, ali s obzirom da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, Tegeltija je pokrenuo inicijativu o razrješenju dužnosti ministra Lučića. 

Podvukao je i da trenutni saziv Vijeća ministara u svom radu nema podršku predstavnika Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za Lučića ovakav potez Tegeltije nije iznenađenje i kaže da ju je i očekivao zbog političke situacije i izlaska DNS iz koalicije sa SNSD-om, a posebno imajući u vidu da su odmah poslije takve odluke DNS-a uslijedile određene smjene te je i ova bila očekivana.

Na pitanje da li ima saznanja o tome postoji li većina u Predstavničkom i Domu naroda za njegovu smjenu, ministar kaže da se o tome nije ni raspitivao nego da će sačekati ishod glasanja.

Najavio je da će nastaviti raditi na započetim projektima, ali i onima koji su se nastavljeni poput Regionalnog stambenog programa, a tu je i proces izgradnje stambenih jedinica za interno raseljene osobe te izgradnja stambenih jedinica za korisnike alternativnih smještaja i kolektivnih centara.

- Intenzivirali smo izgradnju i to ide svojim tokom i mnogo brže nego je do sada bilo. Također, izdvojili smo 100.000 KM iz budžeta Ministarstva za sigurne kuće u BiH koje su teško pogođene pandemijom koronavirusa - naglasio je ministar.

Naglasio je i da su kroz grant sredstva pomogli lokalnim zajednicama u infrastrukturi, ali pružena je pomoć i vjerskim zajednicama.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice 15. maja 2020. godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo