Regija     | 12.03.2021. 14:16 |

Tegeltija: Spremni smo pokazati da region zapadnog Balkana pripada Evropi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Zoran Tegeltija učestvovovao je putem videolinka na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

On se obratio tokom panela „EU i Zapadni Balkan: Ostvarivanje dugo očekivanog obećanja“, na kojem su učestvovali i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i komesar za proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelji.

Tegeltija je iskazao razočarenje svih građana BiH u globalni sistem nabavke vakcina, koji je pokazao neopravdano visok nivo neefikasnosti, poručivši da vjeruje da će nabavka kroz sistem s EU profunkcionisati.

- Pred nama su veliki izazovi u 2021. godini. Prvi je kako uspješno provesti vakcinaciju u našim zemljama, a drugi kako kroz investicije i u javnom i u privatnom sektoru sanirati ekonomske posljedice COVID-19, koji se još snažno odražava na naše ekonomije - kazao je Tegeltija.

Vladi Srbije, premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahvalio je  za pomoć Bosni i Hercegovini i nekim drugim zemljama u okruženju kad je riječ o snabdijevanju vakcinama. Predsjedavajući Tegeltija je rekao da danas u BiH dolazi još jedna, određena količina vakcina, koje je Vlada Srbije donirala.

- Za nas je razočaravajuće da su vakcine, od globalnog dobra, kako smo željeli da ga predstavimo, prerasle u robu koja se nabavlja na tržištu pod vrlo nefer uslovima. Možda mi iz male zemlje kakva je BiH teško to možemo da razumijemo, ali smatramo da smo na tom planu morali napraviti mnogo više - rekao je predsjedavajući Tegeltija.

On je čestitao Srbiji koja je proces 'bolje razumjela' od BiH i za svoje građane obezbijedila mnogo veću količinu vakcina.

Tegeltija je izrazio uvjerenje da će nabavka vakcina kroz sistem sa EU profunkcionirati i  pokazati se uspješnom. Istaknuo je važnu ulogu EU u borbi protiv pandemije, koja kroz različite mehanizme pomaže BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio važnost investicija i realizacije infrastrukturnih projekata s ciljem povezivanja BiH sa susjedima.

- S ciljem međusobno boljeg povezivanja, BiH će 16. marta potpisati sporazum sa Turskom o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima koji će omogućiti izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo. Taj infrastrukturni projekat  treba da omogući bolje povezivanje naših ekonomija i građana - rekao je.

- Spremni smo uraditi sve kako bi regionalna saradnja bila što uspješnija i pokazali da region zapadnog Balkana i ekonomski i na bilo koji drugi način pripada Evropi - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'