Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 13:52 |

Komšić: Vijeće Evrope traži da otklonimo diskriminaciju građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku Komiteta Vijeće ministara Vijeća Europe u vezi neprovođenja presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ i drugim vezanim presudama u kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Bosni i Hercegovini.
 
- Posebno je važno istaći da smo ovom odlukom Komiteta ministara Vijeća ministara dobili još jednu potvrdu u ispravnost naših stavova da je potrebno izvršiti reformu Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine s ciljem eliminiranja sistemske diskriminacije. S druge strane i danas imamo stavove koji dolaze većinom iz HDZ-a, koji bi kroz njihovu metodologiju izmišljenog 'legitimnog političkog predstavljanja naroda' uveli dodatnu diskriminaciju i na taj način odaljili Bosnu i Hercegovinu od euroatlantskih integracija - kazao je Komšić.
 
- Pa čak i ta njihova ideja da se svi građani ove zemlje mogu kandidirati ali da će izbor dolaziti iz etničkih izbornih jedinica još je jedna potvrda da oni nastoje očuvati diskriminaciju u ustavnom i izbornom sistemu Bosne i Hercegovine, kako bi sebi obezbijedili prostor da su vječita vlast, što je klasičan izraz totalitarnih sistema. Zato je važno da se okupe sve političke snage, koje stvarno žele ubrzan put naše zemlje unutar euro-atlantskih integracija, te na taj način u ovome pitanju iskažemo našu spremnost za reformom Ustava BiH, a kasnije i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojima će se garantirati sva prava svim građanima ove zemlje, što uključuje i njihova politička prava unutar izbornog sistema - smatra Komšić.
 
Po njegovim riječima, ovoj je zemlji potrebna potpuna demokratija, a ne ova limitirana, koju sada imamo.

- Bez toga, neće biti napretka Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji - istakao je Komšić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo