Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 14:12 |

Turković u Briselu razgovarala sa Lenarčićem o vakcinama i migrantskoj krizi

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je u četvrtak u Briselu sa evropskim komesarom za krizno upravljanje Janezom Lenarčićem.

Turković je upoznala Lenarčića o trenutnoj situaciji u BiH kada su u pitanju borba protiv pandemije, broj zaraženih osoba, mjere koje se poduzimaju, ali i kašnjenje u isporuci vakcina putem COVAX mehanizma.

Tokom razgovora, osvrnula se i na migrantsku krizu u BiH, posebno na situaciju u Unsko-sanskom kantonu, ali i na finasiranje od EU za rješavanje ovog problema i učešće IOM-a. Ministrica je ukazala i na važnost raspoređivanja migranata u druge dijelove BiH i učešća Frontexa u zaštiti istočne granice zemlje, te govorila o sporazumima o readmisiji. 

Na sastanku je razgovarano i o 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, pitanjima Izbornog zakona, ali i istupima i pozivima na secesiju koji podrivaju stabilnost Bosne i Hercegovine.  

Komesar Lenarčić je kazao da i druge zemlje, uz Bosnu i Hercegovinu, imaju problem sa nabavkom vakcina. Istakao je da Evropska agencija za lijekove, uz poštivanje strogih pravila, mora odobriti vakcine za upotrebu. Dodao je da su neke kompanije precijenile svoje proizvodne kapacitete, te zbog toga svi čekaju potrebne isporuke vakcina.

Kada je u pitanju migrantska kriza, dodao je da je trenutna situacija napravedna, jer je stvoren pritisak na Bosnu i Hercegovinu a uz to, unutar BiH, jedan dio zemlje nosi teret krize dok drugi odbijaju preuzeti odgovornost.

Istakao je da će Evropska komisija pomoći na sve moguće načine, ali i da institucije u Bosni i Hercegovini moraju razviti sistemska rješenja, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo