Svijet     | 14.03.2021. 16:23 |

U Irskoj preporučuju privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom

FENA Internet

DUBLIN, 14. marta (FENA) - Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn, javlja Al Jazeera Balkans.

- Ova preporuka je data nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom - rekao je Glynn.

Dodao je kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

- Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj - objavio je Glynn.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet miliona Evropljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u subotu je, pozivajući se na izvještaje povjerenstva pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), saopćio kako nema poveznice između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZenece koje je Hrvatska naručila u velikom broju, no ne iz iste serije kao ono u Austriji i 16 drugih zemalja EU-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu