Bosna i Hercegovina     | 15.03.2021. 12:32 |

Kampanja 'Žene u policiji' - Policijski posao nije samo za muškarce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta FENA - U projektu „Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“, finansiranom od Evropske unije, u februaru je počela kampanja pod nazivom „Žene u policiji“.

Trajat će do augusta ove godine, a cilj je razbijanje stereotipa da je policija​ isključivo muško​ zanimanje​ te pokazivanje da su žene itekako sposobne da ostvare uspješnu policijsku karijeru uprkos svim izazovima i problemima s kojima se mogu susretati, saopćilo je Udruženje Mreža policijskih službenica pozivajući se i na intervju s Vericom Golijanin, višom inspektoricom u Federalnoj upravi policije.

Iako su žene po popisu iz 2013. godine većinski dio stanovništva, još je prisutna diskriminacija i ograničena mogućnost njihovog sudjelovanja u javnoj sferi. Policijsko zanimanje nije izuzetak, a to su potvrdili i nalazi istraživanja obavljenog u okviru navedenog projekta.

Od ukupno 16.660 policijskih službenika u BiH, samo njih devet posto su žene iako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH nalaže da je ravnopravnost zastupljena tek kad je jedan od spolova zastupljen s najmanje 40 posto.

Osim očigledne podzastupljenosti, radno okruženje zna biti podložno predrasudama, a policijske službenice podvrgnute omalovažavanju. Istraživanje je pokazalo da policijske službenice većinom imaju najniže policijske činove, uz evidentnu nezastupljenost žena na mjestima odlučivanja.

S druge strane, brojna istraživanja, obavljena širom svijeta, dokazala su da žene svojim kvalitetama i vještinama neupitno doprinose učinkovitosti obavljanja policijskog posla.

- Stoga ovom kampanjom nastojimo ohrabriti djevojke i žene u BiH​ da se što više uključe u policijski sektor jer policijske agencije moraju biti ogledalo društva. One moraju u svojim redovima imati sve kategorije stanovništva, kako bi svoj posao obavljale što učinkovitije. Otuda i slogan naše kampanje 'Za policiju koja predstavlja cijelo društvo!“ - kaže se u saopćenju.

Cjelokupni projekat finansira Evropska unija posredstvom Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava, a implementiraju ga Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ iz Sarajeva te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!