Svijet     | 15.03.2021. 16:14 |

EU pokrenula pravni postupak protiv Britanije zbog Sjeverne Irske

FENA Internet

BRISEL, 15. marta (FENA) - Evropska unija pokrenula je u ponedjeljak pravni postupak protiv Britanije zbog jednostrano promijenjenih trgovinskih aranžmana za Sjevernu Irsku za koje Brisel kaže da krši sporazum o Brexitu dogovoren s Londonom prošle godine.

Blok je poslao službeno obavještenje da pokrene "postupak za kršenje zakona", što bi moglo dovesti do izricanja novčanih kazni od strane najvišeg suda EU, iako bi se to desilo tek nakon godinu dana, ostavljajući dovoljno vremena za pronalaženje rješenja, javlja Reuters.

Britanski sporazum o povlačenju s EU ostavlja britansku provinciju Sjevernu Irsku podložnom nekim propisima EU i zahtijeva provjere neke robe koja tamo stiže iz drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, javlja Reuters.

Neke od tih provjera treba da počnu kada grace period istekne krajem marta. Planovi su već poremetili promet određene robe koja je stigla do supermarketa u Sjevernoj Irskoj, a Britanija kaže da namjerava jednostrano produžiti grace period do 1. oktobra. Pismo EU zahtijeva da poništi ovu odluku.

Maros Sefcovic, najviši zvaničnik EU zadužen za odnose s Velikom Britanijom, poslao je odvojeno pismo britanskom kolegi Davidu Frostu, tražeći razgovore u dobroj namjeri za rješavanje ovog pitanja ovog mjeseca.

Britanija navodi da nije prekršila sporazum.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo