Kultura     | 15.03.2021. 17:38 |

Novalić čestitao Žbanić: Ovo je izuzetan uspjeh za bh. kinematografiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je čestitku Udruženju građana 'Društvo umjetnika Deblokada' i rediteljici Jasmili Žbanić za nominaciju bosanskohercegovačkog filma 'Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?' rediteljice Jasmile Žbanić za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje),

- Ekipi filma upućujem iskrene čestitke za izuzetno veliki uspjeh nominacije filma 'Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?' za nagradu Oskar. To je izuzetan uspjeh za bh. kinematografiju, ali i za historiju naše države. Stoga hvala cijeloj ekipi filma predvođenoj našom uvaženom rediteljicom Jasmilom Žbanić, što nas je danas posebno učinila ponosnim građanima Bosne i Hercegovine. Proteklih dana pratili smo s velikom pažnjom značajna priznanja i nagrade koje ste osvajali na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, a današnja nominacija za Oskara je dodatni pečat Vašem radu i vrijednostima koje nosi taj film - naveo je u čestitki Novalić.

Posebnim ga dodatno čini to što, uz svoja filmska i umjetnička ostvarenja, film svjedoči i historiji naše države koja je protkana gorkim okusom srebreničke patnje, stradanja i genocida. Stoga, kako je dodao Novalić, ovakva ostvarenja nose svoju dodatnu snagu i vrijednosti, a kojima se na najbolji način prenosi naša historija cijelom svijetu. 

 - Drago nam je da je Vlada Federacije BiH prepoznala značaj snimanja tog filma kojim se prikazuju događanja u Srebrenici kroz izuzetno emotivnu priču jedne porodice i predstavlja još jednu bitnu napomenu u bilježenju i pamćenju važnih događaja u historiji naše države, kako se oni ne bi ponovili, te za njegovo snimanje 2019. godine osigurala 800.000 KM - navodi Novalić u čestitki, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo