Bosna i Hercegovina     | 15.03.2021. 18:06 |

Baljić: Na krizu možemo odgovoriti ako se svi skupa budemo pridržavali mjera

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je situacija teška, zdravstveni radnici izgaraju i suočavaju se s nemilim slučajevima. Iako se dobro nose s problemima, ali veliki priliv pacijenata je pokazatelj da će se epidemija koronvirsa usložnjavati.

Ljekari KCUS-a su danas odgovarali na pitanja zastupnika Skupštine KS, te su upozorili na teško stanje u zdravstvu, jer u klinike pristiže veliki broj pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Pozvali su građane da krajnje ozbiljno shvate situaciju, jer je primjetno da u odnosu na početnu fazu koronavirusa, kako je kazao doktor Rusmir Baljić, britanski soj (117) koronavirusa je opasniji.

- Sve mjere koje donosi vlada KS, donesene su radi našeg dobra. Na krizu možemo odgovoriti ukoliko se svi skupa budemo pridržavali mjera, jer te mjere moraju dati rezultate - fizička distanca, maska i vakcina će dati dobre rezultate - kazao je Baljić.

Također je i doktor Nermin Granov apelirao na građane da se pridržavaju mjera kako bi zdravstveni sistem mogao adekvatno odgovoriti na novonastalu situaciju.

Istakao je da je razlika između rata i korone vrlo mala, što se zdravstvenih radnika tiče.

- Ima puno pacijenata koji zahtijevaju intubaciju, ali mi živimo za ovaj grad, i do zadnjeg ćemo se boriti protiv virusa, ali udruženim snagama – apel je dr. Granova.

Upozoreno je i na to da je osjetan nedostatak kisika koji se dobavlja iz Njemačke i Austrije, a to je problem i u Evropi.

U toku je pauza nakon koje bi zastupnici trebali razmotriti nove mjere u suzbijanju koronavirusa, ali također odgovoriti i na opravdane zahtjeve predstavnika zdravstvenih institucija: KCUS-a, Opšte bolnice "Prof.dr Abdulah Nakaš", Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS te predsjednika Kriznog štaba i ministra zdravstva Harisa Vranića.

Oni su danas na hitnoj sjednici Skupštine prezentirali informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje su poduzeli.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo