Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 11:51 |

Konferencija o rodno zasnovanom nasilju u javnom i komunikacijskom prostoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Udruženje/udruga “BH novinari” i Mreža novinarki u BiH najavili su za četvrtak, 18. marta online konferenciju “Rodno zasnovano nasilje u javnom komunikacijskom prostoru Bosne i Hercegovine“ koja će biti održana putem Zoom platforme.

Kako ističu organizatori konferencije, otvaranjem javnog prostora za dijalog o sve prisutnijim oblicima rodno zasnovanog nasilja u javnom komunikacijskom prostoru, s fokusom na medije i društvene mreže, način je da radimo na prevenciji svih oblika ovog nasilja.

-Želimo doprinijeti njegovoj društvenoj dekonstrukciji te naglasiti važnost zaštite ženskih ljudskih prava kroz efikasnije djelovanje institucija zaduženih za provođenje zakona i kažnjavanje počinilaca nasilja. Namjera nam je također doprinijeti jačanju kulture poštivanja ženskih ljudskih prava, ne samo kroz javnu komunikaciju i medije, već u cjelokupnom bh. društvu - navode u saopćenju organizatori konferencije.

Napredovanje žena u medijskim, akademskim, korporacijskim, političkim ili drugim društvenim segmentima u BiH je, kako podvlače, limitirano, bez jasnih podržavajućih politika i praksi. Samo one koje su dovoljno hrabre, odvažne i smjele da pomjeraju granice i ruše uvriježene predrasude i stereotipe uspiju pronaći adekvatan prostor za svoj poslovni napredak.

-One su sve češće meta javnih osuda, verbalnog nasilja i organizovanih hajki. Žene iz medijske, akademske, društvene i političke zajednice su upravo te koje su prve na liniji seksističkih i verbalnih napada. Zona komfora nikada nije tamo gdje je muška dominacija moći, a to su upravo upravljačke, rukovodeće i političke pozicije, kao i zanimanja koja se tradicionalno smatraju 'muškim' - poručuju iz Udruženja “BH novinari” i Mreža novinarki u BiH.

Prema istraživanju BH novinara ”Žene i mediji: zaposlenice i upravljačke strukture“ autora Amera Džihane, žene u medijima zauzimaju manje od 30 posto rukovodećih pozicija. Udio žena na pozicijama direktorica u medijima je 25,3 posto, a muškaraca 74,7 posto.

Najmanji procenat žena je na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru: 15,8 posto.  Prema podacima iz istraživanja, na pozicijama glavne i odgovorne urednice najveći broj žena je u radijskom sektoru (44,7 posto), a najmanji u online medijima (21,7 posto).

Istovremeno, rezultati istraživanja o nasilju nad ženama u BiH pokazuju da je 38 posto žena iskusilo neki vid nasilja već od 15. godine života. Prisutnost seksističkih napada u medijima, na društvenim mrežama i javnom prostoru općenito, mobing na radnim mjestima te razni oblici rodno zasnovanog nasilja je tematika koju će upravo tretirati najavljena online konfencija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo