Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 13:43 |

Džaferović: Posjeta Turskoj prilika da se potvrde prijateljski odnosi

FENA Hana Imamović

ANKARA, 16. marta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je današnju posjetu bh. državnog vrha Turskoj, koja je organizirana na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, vrlo važnom.

Kako je naveo, to je prilika da se još jednom potvrde i učvrste izuzetno dobri prijateljski odnosi na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

- Republika Turska je vrlo važna država u svijetu i igra važnu stabilizirajuću ulogu na prostoru zapadnog Balkana. Ima vrlo dobre odnose sa svim državama zapadnog Balkana - podvukao je.

Najavio je da će u Ankari biti razgovarano o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd te potpisan sporazum koji je početak realizacije tog velikog projekta za BiH, ali i cijeli region, a razgovarat će se i o tome kako unaprijediti trgovinsku razmjenu i podići je na nivo od milijardu dolara godišnje.

Podsjetio je da su dvije zemlje zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini te da su BiH od Turske date pogodnosti kakve nema niti jedna druga država na svijetu.

- Bit će razgovarano i o proizvodnim investicijama koje iz Turske trebaju stići u BiH te o borbi protiv pandemije koronavirusa - dodao je Džaferović uoči današnjih susreta.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić borave danas u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Poslije svečanog dočeka planiran je tête-à-tête sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske, a zatim i sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Te sporazume će potpisati ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Planirano je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

Dodik, Komšić i Džaferović će se tokom zvanične posjete sastati s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Članovi Predsjedništva BiH će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka, gdje će odati počast i položiti cvijeće, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo