Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 15:41 |

Krišto-Ito: Nastaviti tradicionalno dobre odnose dvaju zemalja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto primila je u nastupni posjet veleposlanika Japana u BiH Makotoa Itoa, s kojim je razgovarala o trenutnom političkom ambijentu u BiH, reformskim procesima, euroatlantskim integracijama, kao i o drugim važnim pitanjima i prodručjima suradnje dvaju zemalja.

Izrazivši doborodošlicu novoimenovanom veleposlaniku Japana u BiH, Krišto je kazala kako vjeruje da će se u njegovom mandatu već tradicionalno dobri odnosi dvaju zemalja nastaviti i unaprijediti.

Zahvalila je veleposlaniku Itou na dosadašnjoj pomoći koju je Japan pružio BiH, a posebno na značajnoj pomoći koju su pružili u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i u drugim oblastima, od obrazovanja, kulture, poljoprivrede do infrastrukture.

Kad je riječ o političkoj situaciji u BiH i ključnim reformama, Krišto je veleposlanika Itoa informirala da se trenutno radi na reformi izbornog zakonodavstva, naglasivši da je ova godina prilika da se izmijeni Izborni zakon BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi se neopterećeno ušlo u izbornu 2022. godinu.

Po njenim riječima, reformom izbornog zakonodavstva svakako bi se stvorili preduvjeti za ostvarivanje napretka u BiH po pitanima koja se tiču europske agende i euroatlantskog puta BiH, kao i u svim drugim važnim pitanjima.

Na kraju susreta Krišto je izrazila suosjećanje i podršku Vladi i narodu Japana u borbi protiv pandemije korona virusa, a veleposlaniku Itou zaželjela puno uspjeha u budućem radu tijekom diplomatske misije u BiH, saopćeno je iz njenog Ureda, a prenosi  Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije