Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 16:01 |

Mašović - Glavaš: Snažna podrška procesu euroatlantskih integracija BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović danas je u Domu OSBiH primio u posjetu visoku delegaciju Oružanih snaga Republike Slovenije s načelnikom Generalštaba OS Republike Slovenije generalmajorom Robertom Glavašem na čelu.

Nakon iskazane dobrodošlice, visokoj delegaciji OS Slovenije prezentirani su uloga i zadaci, kao i težišne aktivnosti OSBiH.

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje, daljnjim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unaprijeđenju u budućnosti.

Naročita pažnja posvećena je temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje OSBiH imaju značajnu participaciju kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranja kolektivne sigurnosti u svijetu.

General Mašović se zahvalio na podršci koju OS Slovenije pružaju OSBiH na planu edukacije i obuke njenih pripadnika, a posebno kroz Program obučavanja specijalista za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers-JTAC),  kao i drugim aspektima podrške OSBiH u okviru euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

General Glavaš se zahvalio generalu Mašoviću na srdačnom gostoprimstvu i istaknuo oprijedjeljenje OS Slovenije za jačanjem i unaprijeđenjem saradnje.

Izrazio je i želju za daljnjom snažnom podrškom Oružanim snagama BiH, naročito kroz proces školovanja i obuke pripadnika OSBiH u Sloveniji, kao i podršku procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

U razgovorima je zajednički konstatovano da je saradnja Oružanih snaga dvije zemlje uspješna, ali da je potrebno pronalaziti nova rješenja i modelitete za njeno dalje razvijanje i unapređenje.

Susretu su prisustovali i zamjenici načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, načelnik Uprave za obavještajne poslove i sigurnost brigadir Nedžad Novalija, načelnik Uprave za operacije i obuku brigadir Josip Brajković i načelnik Uprave za politiku i planove brigadir Milan Mrđa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo