Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 18:01 |

Članovi Predsjedništva BiH i Erdogan: Jačati ekonomsku saradnju

FENA Saopćenje

ANKARA, 16. marta (FENA) - Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana, borave u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan dočekao je članove Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je u njihovu čast upriličena ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti.

Nakon ceremonije dočeka, u Predsjedničkoj palati održan je tête-à-tête sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Turske, a zatim je upriličen sastanak visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Predsjednik Erdoğan je iskazao zadovoljstvo posjetom članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj izražavajući nadu da će sastanak s Predsjedništvom BiH i potpisivanje više sporazuma još više unaprijediti odlične odnose dvije prijateljske zemlje.

Potvrdio je da će Turska i ubuduće podržavati Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući da će posebna pažnja biti usmjerena na jačanje ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, investicione projekte, te ulaganje turskih kompanija u BiH, što će u cjelini doprinijeti napretku bh. društva.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji kada je borba protiv pandemije koronavirusa u pitanju, s posebnim akcentom na situaciju u BiH. Predsjednik Erdoğan je kazao da će Turska što je prije moguće uputiti 30.000 vakcina za BiH, te da će sa podrškom nastaviti i ubuduće.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je današnja zvanična posjeta Republici Turskoj još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje. Izrazili su zahvalnost predsjedniku Republike Turske za podršku Bosni i Hercegovini.

Iskazali su zadovoljstvo što će tokom posjete, između ostalog, biti potpisan Sporazum o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, s posebnim naglaskom na nastavak i ubrzavanje realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji u BiH, brojnim regionalnim i međunarodnim temama, uključujući jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

Nakon sastanaka, upriličena je ceremonija potpisivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola. Ove sporazume je potpisao ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum je potpisala direktorica Agencije Milica Marković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su se tokom zvanične posjete sastali s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Şentopom.

Na sastanku je istaknuto da su međuparlamentarni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske veoma dobri. Potvrda tome je da između Bosne i Hercegovine i Republike Turske ima najveći broj potpisanih bilateralnih i multilateralnih sporazuma.

Posebno je naglašeno da se saradnja može unaprijediti u ekonomskom i trgovinskom smislu, ali i u drugim segmentima.

Članovi Predsjedništva BiH su posjetili i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka, gdje su odali počast i položili cvijeće, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo