Svijet     | 16.03.2021. 18:24 |

Kina poručila da neće posustati pred sankcijama EU

FENA Internet

BRISEL, 16. marta (FENA) - Kina je u utorak upozorila Evropsku uniju na planirane sankcije EU zbog kršenja ljudskih prava, rekavši da Peking neće popustiti ako se Brisel miješa u njihove unutrašnje stvari.

Očekuje se da će ambasadori EU u srijedu dati zeleno svjetlo za sankcije kao odgovor na navodne povrede ljudskih prava nad kineskom ujgurskom muslimanskom manjinom.

- Želimo dijalog, a ne konfrontaciju. Molimo EU stranu da dobro razmisli. Ako neki insistiraju na konfrontaciji, nećemo odustati - rekao je Zhang Ming, kineski ambasador u 27-članom bloku, na online seminaru u utorak.

Očekivane mjere EU sastojat će se od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine protiv četiri kineska zvaničnika, kao i jednog poslovnog subjekta, izjavile su diplomate EU za Reuters prošle sedmice.

Zhang je odbacio optužbe za progon i prisilni rad Ujgura u kineskom krajnjem zapadnom regionu Xinjiang, rekavši da su "mrzitelji Kine" širili laži radi političke dobiti.

Također je upozorio EU da ne povezuje investicijski sporazum koji su dvije strane postigle u decembru s pitanjima ljudskih prava ili djelovanjem Pekinga na Hong Kongu.

- Ekonomska pitanja ne bi trebalo politizirati - rekao je Zhang.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom