Bosna i Hercegovina     | 17.03.2021. 10:50 |

CARE i ADA podržavaju socijalna preduzeća

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 17. marta (FENA) - CARE International Balkans i pet bh. nevladinih organizacija održali su partnerski sastanak u Modriči na kojem su razgovarali o realizovanim i planiranim aktivnostima za 2021. na projektu „Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koji finansijski podržava Austrijska razvoja agencija (ADA) sredstvima Austrijske razvojne saradnje.

Cilj projekta je pružiti partnerskim organizacijama, koje rade s marginaliziranim skupinama u BiH, infrasrtukturnu, tehničku, te stručnu podršku, s posebnim fokusom na njihova socijalna preduzeća.

Projekt menadžer CARE International Balkans Branislav Tanasijević naveo je da su Modriči organizovali prvi od tri planirana partnerska sastanka u 2021.

- Uveli smo praksu da sastanak svaki naredni put organizujemo kod narednog projektnog partnera čime osiguravamo međusobno učenje. Partnerski sastanak se koristi da svako ispriča kako traje dinamika implementacije projekta, gdje se ostvaruju dobri rezultati, a gdje se kasni ili treba dodatna podrška - dodao je Tanasijević.

Tokom sastanka učesnici su imali priliku da posjete i socijalno preduzeće „Eko-budućnost“ Modriča, gdje rade žene žrtve nasilja, a koje podržava Udruženje građana „Budućnost“, kao jedna od pet partnerskih organizacija projekta „Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“.

Direktorica Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče Jelena Mišić rekla je da zahvaljujući organizacijama CARE i ADA imaju angažovanu jednu osobu na imanju Zadruge.

- Uspjeli smo nabaviti i sušaru za sušenje voća i povrća, sto za razvrstavanje i industrijski sudoper. U narednom periodu želimo se fokusirati na prodaju sušenih proizvoda, tačnije sušenu šljivu ali i sirovu borovnicu - istakla je Mišić.

 Statistike Sigurne kuće „Budućnost“ pokazuju da se u 90 posto slučajeva žene vraćaju u nasilnu zajednicu zbog toga što su ekonomski ovisne o nasilniku.

Upravo zbog toga CARE osnažuje socijalna preduzeća, a samim time i marginalizovano stanovništvo, teško upošljivo i često nezanimljivo za ostala preduzeća, čime ne samo da potiče zapošljavanje, već smanjuje nasilje i diskriminaciju.  

U prethodnom periodu i preostale četiri partnerske organizacije koje su prisustvovale današnjem sastanku proširile su svoje kapacitet. Udruženje „Otaharin“ proširilo je svoju plasteničku organsku proizvodnju na imanju gdje radi više od 20 radnika, većinom romske nacionalnosti.

Udruženje žena „Maja Kravica“ iz Bratunca izgradilo je kuhinju od temelja do krova na imanju gdje imaju izgrađenu hladnjaču, a slijedi montaža kuhinjskih elemenata i znatno lakše spremanje hrane za uslugu kateringa.

Centar za odgovornu demokratiju „Luna“ iz opštine Rudo je u jesen zasadio 0,7 hektara šipurka na iznajmljenoj parceli od pet hektara od opštine Rudo, saopćeno je iz CARE International Balkans.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!