Bosna i Hercegovina     | 17.03.2021. 13:04 |

Sporazum o pravilnom gospodarenju otpadom potpisan u Širokom Brijegu

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 17. ožujka (FENA) - Sporazum o podršci u provođenju i sufinanciranju projekta "YOUth Drive - Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje" potpisali su u srijedu predstavnici Grada Širokog Brijega i Udruge za razvoj, okoliš i kulturu "Eko ZH".

Sporazum je u prostorijama Gradske uprave Široki Brijeg uime Grada potpisao gradonačelnik Miro Kraljević, te voditeljica projekta Lucija Kvesić uime udruge "Eko ZH".

Gradonačelnik Kraljević svojom podrškom dao je poticaj nevladinoj udruzi za daljnje napredovanje i razvoj u ovom sektoru koji ima značajan potencijal iznijeti velike projekte na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ).

Cilj projekta "YOUth Drive" je poboljšati pravilno upravljanje otpadom u ZHŽ-u, kao i razvoj zakonodavnih rješenja koja bi bila izravno primjenjiva.

Učinak ovog projekta bit će vidljiv u doprinosu razvoju društvene zajednice, podizanju svijesti građana, osobito mladih u prekograničnim područjima BiH i Crne Gore, o važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te zaštiti okoliša.

Stvorit će se preduvjeti za unaprjeđenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse uklonit će se veći broj divljih odlagališta, te postaviti kante za elektronski otpad.

U okviru projekta planirano je uraditi analizu stanja na terenu po pitanju odlaganja otpada i zaštite vodotoka, kao preduvjet za buduće akcije sličnog tipa.

Podizanje svijesti o zaštiti okoliša i pokretanje konkretnih akcija na području ZHŽ-a i Bokokotorskog zaljeva provodi se u okviru navedenog projekta kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, koji financira Europska unija u iznosu preko 230.000 eura.

Partneri na projektu su nevladine organizacije, udruga "EKO ZH" kao nositelj projekta, i Naša akcija sa sjedištem u Kotoru. Projekt je s realizacijom aktivnosti počeo u studenom 2019., a trajat će do svibnja 2021. godine, objavljeno je na službenim stranicama Grada Širokog Brijega.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta