Regija     | 17.03.2021. 13:06 |

Turković i Selaković: Rješavati pitanja koja opterećuju odnose BiH i Srbije (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Bisera Turković i Nikola Selaković razgovarali su danas o brojnim pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje, poput izgradnje hidrocentrale na Drini i sudskih postupaka protiv državljana BiH Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića.

Mujanović i Osmanović uhapšeni su na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije i nalaze u zatvoru u Beogradu zbog sumnji pravosudnih organa Srbije da su počinili ratne zločine.

Ministrica Turković potvrdila je da je na današnjem sastanku razgovarano i o tim sudskim procesima, kao i o pitanju izgradnje hidrocentrale napominjući da samo država može sklapati međudržavne ugovore te je dodala da je u toku diplomatska komunikacija u vezi s tim otvorenim pitanjima.

S druge strane, ministar Selaković pozvao je da se takva pitanja ne politiziraju te kada je u pitanju izgradnja hidrocentrale da se ima u vidu da projekti koji znače napredak trebaju biti u obostranom interesu.

Turković je kazala da je BiH opredijeljena da jača dobrosusjedske odnose, ekonomsku i kulturnu saradnju te radi na izgradnji infrastrukture poput autoceste Sarajevo-Beograd te revitalizaciji željezničkih pruga s ciljem boljeg povezivanja dvije susjedne zemlje, ali i cijelog regiona.

- To je interes naših zemalja i građana, tu nema dilema, a ne smije biti ni prepreka. Važno je da organiziramo zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Ta praksa je postojala i želimo je nastaviti jer se pokazala kao dobra posebno kada dođe do sektorskog rješavanja problema - dodala je.

Identificirajući pitanja koja je potrebno rješavati kazala je da je među njima i pitanje međudržavne granica, a BiH je imenovala novi saziv komisije koja se bavi tim pitanjima zbog čega ona očekuje intenziviranje rada na tome.

Tu su i pitanja sporazuma o sukcesiji, imovinsko-pravni odnosi, pitanje nestalih osoba te uvođenje naknade za potopljeno zemljište, a Turković naglašava da su upravo zbog toga važni sastanci na kojima bi se o tome razgovaralo.

Selaković je naglasio da je za Srbiju važna stabilnost BiH, ponovio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet i ustrojstvo vlasti u BiH, a ova njegova posjeta, dodao je, potvrda je opredjeljenosti te zemlje za političkim dijalogom.

Osvrnuo se na inicijativu Mali Šengen, ocjenjujući da ekonomija može biti najbolja poveznica među zemljama koje vuku brojne probleme iz prošlosti i čijim se rješavanjem treba baviti.

Dva ministra saglasna su da je COVAX mehanizam zakazao, obje zemlje platile su vakcine protiv koronavirusa unaprijed, ali iz tog mehanizma nisu dobili ništa te je za Selakovića to odlična prilika da se region ujedini i kaže Evropskoj komisiji da su u pitanju zemlje koje su na trnovitom evropskom putu koji zahtjeva mnogo odricanja i promjena, ali u njima žive ljudi kojima je potrebno zdravlje i sve što može doprinijeti zaštiti zdravlja.

To bi bila prilika, kaže Selaković, da se radi na uklanjanju graničnih barijera među državama zapadnog Balkana kada je u pitanju izvoz, da se radi na zajedničkom plasmanu proizvoda, grade putevi jer je to nešto što svima može donijeti mnogo dobroga.

Šefovi diplomatija podvukli su da je Srbija na trećem mjestu kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena s BiH iako je deficit na strani BiH on je u posljednjih pet godina smanjen, Vanjskotrgovinska razmjena u godini pandemije bila je na nivou od 1,74 milijarde eura.

Pogledajte https://fena.ba/video/5595

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CW4B-odAauAL0hmt77KC1LvWYg7uB9Ku?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom