Bosna i Hercegovina     | 17.03.2021. 19:54 |

'Medica' - Žrtve nasilja pokazuju povjerenje u nevladine organizacije

FENA Saopćenje

ZENICA, 17. marta (FENA9 - Nevladina organizacija 'Medica' Zenica ukazala je, u njenoj sigurnoj kući, na porast nasilja za 75 posto (526 slučajeva nasilja) u 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu kad je bilo 300 identifikovanih slučajeva nasilja.

Istraživanje koje je 'Medica' uradila ukazuje da međusektorska saradnja nije bila rodno osjetljiva, a u periodu restriktivnih mjera nadležni krizni štabovi naprosto nisu mislili na žrtve nasilja.

- To pokazuje da nije izrečena ni jedna preventivna mjera, koja se odnosi na žrtve nasilja. Tokom validacijske radionice i prezentacije istraživanja učesnici su prepoznali da žrtve nasilja pokazuju izuzetno povjerenje u nevladine organizacije - navodi se. 

Cilj radionice je bio prezentirati preliminarne rezultate istraživanja nazvanog 'Multisektorski odgovori na zaštitu i zbrinjavanje žrtava rodno zasnovanog nasilja tokom zatvaranja/lockdowna u BiH' kao i, kroz participativno učešce aktera na zastiti žrtava nasilja iz nadležnih ministarstava, ustanova i nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće, doprinijeti poboljšanju u kvalitativnom smislu istraživanja. To je procijenjeno značajnim za dalje uspostavljanje smjernica, prije svega na lokalnog nivou.

Učesnici važnim procjenjuju i rezultate i preporuke, a jedan od njih kaže  'čak i godinu dana od proglašenja pandemije, akteri iz sistema zaštite ne znaju na koji način djelovati i krenuti kad su u pitanju žrtve nasilja.'

Učesnici su tokom radionice imali priliku podijeliti i lična iskustva izazvana pandemijom COVID-19, a osjećaj koji je ipak preovladavao u vrijeme pandemije, bio je strah.

-Jedan od učesnika je doživio emocionalni krah kad je preživio 22 dana na respiratoru, nakon čega je izgubio člana porodice. Još jedan učesnik je dodao da su se u tom periodu miješali strah, neizvijesnost, ljutnja i bijes prema sistemu, te nada kroz vakcinaciju. Dodao je da je drugačije sve doživio kad je ušao u dom zdravlja i čekaonicu punu potencionalno inficiranih ljudi, u odnosu na to kad je bio član štaba za zaštitu u lokalnoj zajednici i donosio određene mjere - naglašeno je. 

Rezultati istraživanja su motivisali učesnike da porazgovaraju o zaštiti njihovog mentalnog zdravlja da bi i efikasno i djelotvorno odgovorili na potrebe žrtava rodno zasnovanog nasilja.    

Doktorica Sabiha Husić je iskazala poštovanje i hrabrost učesnika koji su podijelili lična iskustva i emocije i 'sami se uvjerili da je pandemija ogolila sve nedostatke sistema'.   

-Neke od izazova koji su prepoznati tokom diskusije, a odnose se posebno na krizno djelovanje, su nedvoljni ljudski i materijalni resursi, ali i nebrige o mentalnom zdravlju profesionalca koji su na prvim linijama zaštite žrtava nasilja i kojima je to samo jedan od mnogobrojnih poslovnih zadataka - ističe se.

Istraživanje je provela 'Medica' Zenica u partnerstvu s Udruženim ženama iz Banje Luke uz finansijsku podršku UN Women, a validacijska radionica upriličena je u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo