Kultura     | 18.03.2021. 19:32 |

Mostarska izložba 'Priroda' najavljuje dolazak proljeća

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 18. marta (FENA) – Izložba "Priroda" na kojoj su predstavljena umjetnička djela iz fundusa Galerije kraljice Katarine i kolekcije "Aluminij" otvorena je u četvrtak navečer u Mostaru.

Na izložbi su prikazana 33 djela, a otvorena je uz zvuke Vivaldijeva "Proljeća" u izvedbi mostarskih simfoničara.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Danijele Ucović, prikazani su različiti stilovi slikarstva i različita razdoblja kada su nastajala djela. 

- Ova izložba prikazuje pejzaže. Pored toga što želimo jednom svečanošću najaviti proljeće, cilj izložbe je da nakon ove pandemijske priče i opterećenosti ponovo počnemo razmišljati o prirodi i o zaštiti okoliša - kazala je Ucović.

Dodala je kako umjetnost sama po sebi ne može riješiti tako važne globalne probleme, ali da nas može potaknuti da razmišljamo o prirodi te vidimo njenu ljepotu.

- Umjetnost je ustvari tu stalno da nas potiče na različita razmišljanja, da nas probudi na neku unutarnju evoluciju tako da je poenta izložbe da uživamo u umjetnosti i zaista vrijednim slikarskim ostvarenjima, ali i da nekako sami počnemo razmišljati o tome na koji način u svakodnevnici možemo pomoći prirodi da ne dolazi do njezinog zagađenja - naglasila je Ucović.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić istakao je kako su na pripremi izložbe radili dva- tri mjeseca te da su htjeli odabrati nešto što bi bilo malo optimističnije, nešto što bi unijelo neko svjetlo u okolnosti u kojima živimo. 

- Radovi koji su izloženi pomno su odabrani i isključivo tematiziraju prirodu na razne moguće individualne jezike i tehnike. Radova je u fundusu bilo mnogo više, ali smo htjeli napraviti jedan tok događanja i na razne načine nekako unijeti prirodu u galeriju- kazao je Nikolić. 

 Napomenuo je da su na izložbi prikazana djela 28 autora, od kojih veliki broj više nije među živima.

- Njihovi radovi predstavljaju dio onoga što je praktično nasljeđe njihova života. Ovdje imamo priliku vidjeti Hercegovinu u malom, tu su autori i koji su vezani za Mostar i koji su živjeli i rođeni u Mostaru. To je jedna kvaliteta koje se ne bi posramili bilo gdje u svijetu - poručio je Nikolić.

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!