Bosna i Hercegovina     | 17.03.2021. 20:52 |

'BoHeMSA LC Mostar' obilježava Dan osoba s Downovim sindromom

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 17. ožujka (FENA) - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Downovim sindromom koji se obilježava 21. ožujka, Udruženje studenata medicine BoHeMSA LC Mostar pokrenulo je online kampanju kako bi što više ljudi učilo, razumjelo i prihvatilo različitosti te osobama koje imaju ovaj sindrom pristupalo bez predrasuda.

Ova kampanja simbolično je obilježavanje jednog datuma, ali i podsjetnik da se na poboljšanju kvalitete i uvjeta života ove populacije treba raditi svakodnevno.

- Jedini, pravi i uspješni pristup osobama s Down sindromom jest multidisciplinarni, stoga smo odlučili da ove godine naša kampanja ima takav karakter. U kampanji sudjeluju studenti medicine, logopedije, edukacijske rehabilitacije i socijalnog rada – kazala je u razgovoru za Fenu koordinatorica projekta Ana Raič.

Dodala je kako je jedan od ciljeva kampanje iz različitih perspektiva, preko objava koje su edukativnog karaktera, upoznati se pobliže s Down sindromom, razumjeti ga te mu pristupiti bez predrasuda.

- Neke od informacija koje se mogu pronaći u objavama svi bismo trebali znati. Šta je to down sindrom, kako prepoznati osobu s Down sindromom, kad posumnjati na dijagnozu... Prvi su nam se priključili studenti logopedije koji su nas upoznali o komunikacijskom i jezično-govornom razvoju – istaknula je koordinatorica.

Naglasila je da će kroz iduće dane studenti s edukacijske rehabilitacije i socijalnog rada govoriti o nekim socijalnim vještinama, zanimljivim istraživanjima te poznatim osobama s Down sindromom, onim iz BiH ali i svijeta.

Edukativno predavanje "Upoznaj kromosom radosti" središnji je događaj kampanje koja je organizirana povodom Međunarodnog dana osoba s Down sindromom.

- Bilo je to predavanje edukativnog karaktera u kojem smo se upoznali s brojnim zanimljivim činjenicama, dijagnostikom, patogenezom, mogućnostima u liječenju kao i važnosti svakodnevnog rada s osobama koje imaju ovaj sindrom - kazala je Raič.

 Predsjednik udruge Down sindrom Igor Ledić iz perspektive oca otkrio je koliko je važno obrazovanje, kao i sama socijalizacije za sve osobe s Down sindromom.  

Djevojka sa sindromom Down Daria Delić ispričala je svoju životnu priču, kako je proteklo njezino obrazovanje, zapošljavanje te pozvala sve one koji u njihovo ime donose zakone, da krenu poštovati i provoditi konvenciju o osobama s invaliditetom.

Profesorica Darinka Šumanović Glamuzima svoje predavanje završila je riječima: 'Društvo je civilizirano u onoj mjeri u kojoj razlike razumije, prihvaća i živi'- kazala je Raič.

Inače, Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum izabran je da bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo