Svijet     | 18.03.2021. 10:58 |

Sjeverna Koreja - Američki pokušaj iniciranja kontakta 'jeftin trik'

FENA Internet

SEUL, 18. marta (FENA) - Vodeća sjevernokorejska diplomatkinja priznala je u četvrtak da su Sjedinjene Države nedavno pokušale da iniciraju kontakt, ali je osudila taj pokušaj kao "jeftin trik“ na koji nikada neće biti odgovora dok Washington ne odustane od svoje neprijateljske  politike.

Izjava Choe Son Hui, prve zamjenice ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje, prvo je odbijanje pristupa administracije američkog predsjednika Joa Bidena, koji je preuzeo dužnost u januaru.

Također je došla u vrijeme dok se državni sekretar Anton Blinken nalazi u posjeti Južnoj Koreji skupa s ministrom odbrane Lloydom Austinom, u prvom putovanju u inostranstvo visokih članova Bidenove administracije.

Pokušaji ostvarenja kontakta učinjeni su slanjem e-mailova i telefonskih poruka putem različitih kanala, uključujući i treću zemlju, navodi Choe u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Ona je nazvala te pokušaje "jeftinim trikom“ kako bi se kupilo vrijeme i stvorila pozitivna percepcija javnog mnijenja.

- Ono što slušamo od SAD-a nakon pojave novog režima samo je suluda teorija o 'prijetnji iz Sjeverne Koreje' i neutemeljena retorika o 'potpunoj denuklearizaciji' - izjavila je Choe.

Bijela kuća ranije je u ovom mjesecu saopćila da je pokušala kontaktirati Sjevernu Koreju i da nije naišla na odgovor, ali nije to pojasnila.

Govoreći u Seulu u srijedu, Blinken je optužio Sjevernu Koreju da čini "sistematska i sveprisutna zlostavljanja“ nad vlastitim narodom te da su Sjedinjene Države i njihove saveznice predane denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Blinken i Austin trebali bi nastaviti susrete s južnokorejskim čelnicima u četvrtak prije nego što otputuju na Aljasku na prve razgovore članova nove administracije s kineskim zvaničnicima, na kojima će se također raspravljati o sjevernokorejskom pitanju.

Choe je kritikovala Sjedinjene Države zbog nastavka vojnih vježbi s Južnom Korejom i održavanja sankcija protiv Pyongyanga.

Nikakav dijalog neće biti moguć dok Sjedinjene Države ne povuku svoju neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji i obje strane jedino mogu razmijeniti mišljenja na ravnopravnoj osnovi, tvrdi ona, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo