Svijet     | 18.03.2021. 12:15 |

Armenija uskoro objavljuje prijevremene izbore

FENA Internet

MOSKVA, 18. marta (FENA) – Armenija će objaviti u četvrtak ili u petak da će održati prijevremene izbore, navela je novinska agencija Interfax riječi ministra u vladi, u jeku političke krize koja je suprotstavila premijera Nikola Pašinjana i vojsku.

Pašinjan je odbacivao pozive za ostavkom od novembra prošle godine kada je pristao na primirje dogovoreno uz rusko posredovanje koje je zaustavilo šest sedmica sukoba između manjinskih Armena i azerbejdžanskih snaga oko regije Nagorno-Karabah.

Interfax je naveo riječi ministra okoliša Romanosa Petrosjana, člana Pašinjanove stranke, o odluci o održavanju izbora.

- Pripremamo se za prijevremene izbore. Mislim da će danas ili sutra odluka biti donijeta i datum će biti određen – kazao je Petrosjan, prenosi Reuters.

Vojska je 25. februara poručila Pašinjanu da podnese ostavku, provocirajući odluku premijera da smjeni načelnika generalštaba. Armenski predsjednik odbio je, međutim, da odobri Pašinjanov potez, i državni tužilac saopćio je u četvrtak da on ostaje na poziciji.

Sporenje predstavlja veliki izazov za  Pašinjana, koji je došao na vlast u protestima u 2018. ali se našao pod vatrom kritika zbog bavljenja sukobom u Nagorno-Karabahu.

Novembarski sporazum osigurao je značajne teritorijalne pomake za Azerbejdžan u i oko Nagorno-Karabaha. Ta enklava međunarodno je priznata kao dio Azerbejdžana, ali je naseljena i donedavno je bila pod potpunom kontrolom manjinskih Armena.

Pašinjan tvrdi da je bio prinuđen da pristane na mirovni sporazum kako bi spriječio veće ljudske i teritorijalne gubitke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'