Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 12:55 |

Rasparava o Rezoluciji o zaštiti hrišćanskih spomenika u regionu Nagoro-Karabah

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježana Novaković-Bursać i delegat Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović (SNSD) učestvovali su na video-sastanku Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Na sastanku je raspravljano o Rezoluciji u vezi sa zaštitom hrišćanskih spomenika u regionu Nagorno-Karabaha, kao i svih vjerskih objekata koji se nalaze u ratnim zonama.

Rezolucijom se pozivaju Ujedinjene nacije i UNESCO da doprinesu  zaštiti kulturnog dobra i spomenika, te da se ne dozvoli promjena njihove prvobitne namjene, kao ni njihovo uništavanje.

Takve akcije, piše u tekstu Rezolucije, zabilježene su ne samo u Nagorno Karabahu nego i u dijelovima Sirije, Iraka, na teritoriji Republike Kipar, kao i na Kosovu.

Najavljeno je i održavanje međunarodnog nagradnog foto-konkursa o temi "Aja Sofija - hramovi Božije premudrosti u historiji i u svijetu", koji je dio aktivnosti s ciljem zaštite i očuvanja hrišćanske pravoslavne kulture.

Tokom sastanka Međunarodnog sekretarijata, predsjedavajućih i izvjestilaca komiteta ove Skupštine, na kojem su učestvovali predstavnici parlamenta 20 zemalja članica i partnerskih organizacija, predstavljeni su novi članovi nacionalnih delegacija koji su delegirani u tu organizaciju nakon izbora u njihovim zemljama.

Sljedeća Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja planirana je za august, ali će se, kao i svi drugi događaji i aktivnosti u narednom periodu, prilagođavati situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu