Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 14:00 |

Čović: Vjerujem da ćemo pronaći kvalitetna rješenja za BiH (VIDEO)

FENA Denis Leko

NEUM, 18. ožujka (FENA) - Siguran sam da na našem euroatlanskom putu moramo slijediti naše prijatelje, Republiku Hrvatsku, kako bismo do našeg cilja uspjeli doći mnogo brže nego što smo se prema njemu kretali u posljednjih 10-ak godina, i vjerujem da ćemo kroz sva tri panela u sklopu konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" od eksperata dobiti jasnu poruku u vezi toga - istaknuo je u četvrtak u Neumu predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, akademik Dragan Čović.

- Vjerujem da ćemo dobiti dovoljno jasnog okvira da mi koji se kroz izvršnu, zakonodavnu i uopće političku vlast trudimo pronaći konačna, kvalitetna rješenja za Bosnu i Hercegovinu, te na tragu zaključaka ove konferencije to i uspijemo - kazao je Čović.

Naglasio je kako je potrebno naći organizacijski model za BiH koji će uvažiti najviše europske demokratske standarde.

- S druge strane taj model treba uvažiti sva ključna obilježja Bosne i Hercegovine, što je naša povijest, ta multikulturalnost i multietničnost, i sve ono što možemo vezati s tim, i na kraju opet napraviti racionalnu, učinkovitu i upravljivu državu koju danas kao takvu nemamo - istaknuo je Čović.

Prvi panel dao je, kako kaže, europske okvire za Bosnu i Hercegovinu.

- Drugi će govoriti o federalizmu i kako da nađemo uspješan put i napravimo tranziciju, transformiramo se prema našem euroatlanskom putu koji nema alternativu. Ono što je zadnje je kako izbjeći iskustva iz povijesti, jer smo u zadnjih 120 godina prošli pet različitih uređenja na prostoru u kojem živimo. Ta iskušenja koja su nas pratila kroz povijest, kao grešku ne bismo smjeli ponoviti u budućem vremenu - kazao je Čović.

Dodao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je danas mogao biti prisutan kao uvodničar na ovakvom događaju.

- Želim pozdraviti sve one koji su dali doprinos da ova konferencija dobije dimenziju četvrti put po redu, u ovim okolnostima covida-19. Zahvaljujem se rektoru mostarskog Sveučilišta, sarajevskog Univerziteta, ministru Grlić Radmanu, ali i svima onima koji su pružili ruku da danas kroz stručnu i znanstvenu ekspertizu govorimo o izazovima Bosne i Hercegovine - ustvrdio je Čović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5601

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11PKqsDWb8fe-pSYP1NN4jdcEaDPHz8jg?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta