Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 14:00 |

Djelimično potvrđena optužnica u predmetu Ranko Radulović za ratne zločine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je djelimično potvrdio optužnicu u predmetu Ranko Radulović za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, po tačkama za progon, saizvršilaštvo, te pomaganje.

Optuženi se tereti da je u periodu od 27. jula do 31. augusta 1992. na području općine Foča, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik tih snaga, zajedno s drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselje.

Taj je napad kao posljedicu imao smrt, a optuženi je učestvovao u uzimanju talaca bošnjačke nacionalnosti; u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama; u protuzakonitom zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti; pomogao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje (silovanje), te prisilio više djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo