Regija     | 18.03.2021. 15:11 |

Grlić Radman: Republika Hrvatska iskreni zagovaratelj BiH na putu u EU (VIDEO)

FENA Denis Leko

NEUM, 18. ožujka (FENA) - Hrvatski vanjskopolitički interes je doista iskreno zagovaranje što skorijeg dobivanja statusa BiH u Europskoj uniji, u to ulažemo velike napore i mislim da se to tako treba doživjeti i u Bosni i Hercegovini, istaknuo je u četvrtak u Neumu ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (RH) Gordan Grlić Radman.

- Hrvatska se nikad neće mijenjati u unutarnju političku situaciju u Bosni i Hercegovini niti će nuditi bilo kakve modele, kako netko možda svjesno ili nesvjesno želi izvrnuti neke intervjue koji su uvijek bili afirmativni kada je u pitanju BiH. Naravno da će politička elita dizajnirati one modele koji su po mjeri konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Multietnički identitet stoljećima je prisutan ovdje, BiH je prekrasna zemlja koju treba razumjeti, treba razgovarati i uvijek tražiti kompromisna rješenja - kazao je Grlić Radman.

Republici Hrvatskoj najviše je u interesu da Bosna i Hercegovina bude prosperitetna, stabilna i funkcionalna.

- Dijelimo više od 1.000 kilometara zajedničke granice, prema tome ako je Hrvatska ispunila svoje članstvo u Europskoj uniji, vanjskopolitičke prioritete, članstvo u NATO-u, zašto to ne bi dijelila i sa svojim susjedima, a pogotovo s BiH s kojom nas veže zajednička prošlost i povijest. Podržavamo one modele koji zadovoljavaju svakog čovjeka u BiH, a u naravno da su jednakost i konstitutivnost temelji, identitet i ono što je stoljećima tako. Također, dogovor triju naroda je bitan kako bi se prevladale svi problemi koji postoje - istaknuo je Grlić Radman.

Kazao je kako je ugodno iznenađen organizacijom konferencije, odličnim izborom govornika koji pokrivaju sva područja znanosti i istraživanja.

- Ovdje nisu političari nego oni koji zatopljavaju puteve prema politici i koji nastoje dati određene modele što uspješnijem rješavanju određenih problema. Ovo je zapravo konferencija univerzalne prirode koja se sutra može dogoditi u Njemačkoj, Engleskoj i slično, vrlo sam impresioniram strukturom panela, govornika i uvodničarima - kazao je Grlić Radman.

Na kraju svog obraćanja medijima, prilikom konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini", koja se danas održava u Neumu, Grlić Radman je istaknuo kako vjeruje u modernu Bosnu i Hercegovinu, državu tri jednakopravna konstitutivna naroda, koja će u Hrvatskoj na svom putu prema Europskoj uniji i NATO-u imati iskrenog prijatelja i zagovaratelja.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5604

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hbC64f9UqR9oBshD0xelcUXJXaxNq1oU?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'