Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 17:54 |

Novalić: Nabavka vakcina je geopolitičko pitanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Mnogo puta se provlačilo da je Republika Srpska bila znano efikasnija od Federacije Bosne i Hercegovine kada je u pitanju i nabavka vakcina, ali da smo htjeli glumiti državu vakcine bismo nabavili u decembru prošle godine, kazao je danas federalni premijer Fadil Novalić u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma FBiH.

Na početku obraćanja naglasio je da je nabavka vakcina protiv koronavirusa geopolitičko pitanje i time se, svugdje u svijetu, bave države i to najčešće predsjednici država.

- Što se tiče COVAX mehanizma, FBiH je kao i Republika Srpska i Brčko distrikt, pravoremeno izmirila sve obaveze. U budžetu za ovu godinu osigurali smo dostatna finansijska sredstva za nabavku dodatnih doza vakcina, a ukoliko bude potrebe taj iznos sredstava se može i uvećati - dodao je.

Podvukao je da su na sastanku u Predsjedništvu kojem su prisustvovali sva tri člana Predsjedništva, predsjedavajući Vijeća ministara i entitetski premijeri, informirani da se ne zna kada će početi dostava vakcina iz COVAX mehanizma, te da se sami počnemo snalaziti, a do tada niko nije smatrao da treba preuzimati državnu nadležnost.

Važno je napomenuti, kazao je Novalić, da je Republika Srpska, po ustaljenom principu, paralelnom aktivnošću, vodila državnu nadležnost, a od tada su svi nivoi vlasti, uključujući kantone, bili pozvani da pokušaju nabaviti vakcine te su neki kantoni i otpočeli tu aktivnost.

U roku od 20 dana, nakon sastanka u Predsjedništvu, Vlada FBiH, je putem Zavoda za javno zdravstvo, otpočela i privela kraju proceduru i danas se očekuje potpis ugovora za nabavku 500.000 vakcina Sputnik V, po cijeni od 14,31 eura po dozi. Prva isporuka od 100.000 doza se očekuje tokom naredne sedmice.

- Vlada je svojom odlukom ostavila mogućnost i drugim zainteresiranim kompanijama, da pokušaju nabaviti dodatne količine vakcina za građane FBiH - pojasnio je Novalić.

Govoreći o konstantnim pozivima na lockdown, kazao je da je Vlada FBiH i dosada imala velik stepen razumijevanja za struku i njene prijedloge, ali je istovremeno bila vođena i negativnim ekonomskim posljedicama ograničavanja privrednih aktivnosti, što je bio rezultat prvog lockdowna.

- Moramo znati da lockdown uzrokuje posljedice i po psihu naših građana. Trenutno, stanje nesreće nije proglašeno niti u jednoj državi. Također, Ustav BiH garantira slobodu kretanja i slobodu ljudi, tako da bi mjere rigidnog zatvaranja bilo u suprotnosti i sa odredbama Ustava BiH - stava je Novalić.

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, prihodi od doprinosa su smanjeni za 0,7 posto, dok su prihodi od svih direktnih poreza bili smanjeni za tri posto.

Razlog za to je, kaže Novalić, činjenica da je prvi kvartal prošle godine, što se prihoda tiče, bio jedan od najboljih, ali doprinos tom rezultatu su dale i mjere, posebno u segmentu fiskalnih "injekcija" u privredu. Prema procjenama Svjetske banke pad BDP-a je bio u nivou 4,8 posto, dok je prosječni pad BDP-a u EU iznosio 7,4 posto.

- Ponovni rigidni lockdown bi rezultirao dosta većim poremećajima i usporavanjem privrednih tokova iz razloga što još uvijek pokušavamo stabilizirati ekonomske tokove - podvukao je Novalić.

Kaže da su spremni nositi i nose najveći teret pandemije, ali da bismo postigli značajnije efekte u segmentu ekonomskog oporavka neophodno je zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti, te usaglašavanje svih mjera. Mjere koje namjeravaju poduzeti niži nivoi vlasti trebaju biti komplementarne mjerama koje se poduzimaju sa nivo Federacije.

Govoreći o sektoru zdravstva, Novalić je istaknuo da uz pomoć u opremi koju je nabavila Civilna zaštita, iz budžeta FBiH kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli doznačeno 40 miliona KM odnosno po 13,3 miliona KM za svaki klinički centar. 

Napominje da su za ovu godinu planirane dodatne mjere, koje su usmjerene na pomoć privredi, što je reflektirano i budžetom za 2021. godinu.

Planirana su sredstva za Fond za stabilizaciju privrede u iznosu od 150 miliona KM i trenutno se radi na identificiranju sektora, prema kojima će ta intervencija ići.

- Sjetit ćete se da smo planirali i dodatnih 50 miliona KM za projekte zapošljavanja, sa intencijom da u što kraćem roku, pokušamo nadoknaditi izgubljena radna mjesta - kazao je Novalić.

Također, trenutno se radi na dopuni kreditno-garantnih programa, koje je namjera učiniti fleksibilnijim, kako bi se pobudio dodatni interes privrede i banaka.

Za Garantni fond u Razvojnoj banci FBiH planirano je dodatnih 25 miliona KM, što uvećava potencijal Fonda, ali ga istovremeno čini i atraktivnijim.

Kako bi se dodatno stimuliralo kreditiranje uz pomoć Fonda, kroz programe utroška sredstava definirat će se modalitet regresiranja kamata za sve korisnike Garantnog fonda, najavio je Novalić.

Nastavljeno je i pomaganje nižih nivoa vlasti, u vidu podrške provođenju mjera strukturalnih reformi, u iznosu od 230 miliona KM od čega je 200 miliona KM predviđeno za kantone, a 30 miliona KM za gradove i općine, a namjena je da se osigura pomoć likvidnosti budžeta i značajnija podrška privredi.

- Donekle su ohrabrujući podaci o prihodima za prva dva mjeseca ove godine u poređenju s prva dva mjeseca 2020. godine, gdje je pad prihoda od doprinosa za januar 2,3 posto, a za februar 0,7 posto. Ne smijemo zaboraviti da su ova dva mjeseca 2020. godine, bila izrazito dobra, što se tiče prihoda od doprinosa. Na žalost, još uvijek bilježimo značajan pad prihoda od indirektnih poreza, no nazire se blagi trend oporavka - istaknuo je Novalić.

Kako je kazao direktna fiskalna "injekcija" prema određenim sektorima privrede, te jačanje potencijala i stimuliranje kreditiranja putem Garantnog fonda, uz već postojeće programe resornih ministarstava, ali i ubrzanu aktivaciju javnih investicija, dat će se značajan podstrek ekonomskoj stabilizaciji i stvaranju pretpostavki za ubrzan oporavak.

- Samo ću navesti još podatke o Covid-19 slučajevima. Federacija BiH je imala 96.902 potvrđenih slučajeva do jučer, Republika Srpska 47.450 i tačno u tom odnosu je broj stanovnika jedan naprama dva. Smrtni slučajevi - 3.080 u Federaciji BiH i 2.405 u Republici Srpskoj odnos nije ni približno odnosu jedna naprema dva i tu bih prije svega izrekao pohvalu našem zdravstvenom sistemu - zaključio je obraćanje zastupnicima Novalić.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima samo jednu tačku dnevnog reda koja se tiče pogoršanje epidemiološke situacije u Federaciji.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo