Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 16:41 |

Koalicija 'KOMA' - Potrebne hitne mjere zbog porasta opšteg siromaštva u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Pandemija uzrokovana koronavirusom je izuzetno pogoršala socijalnu situaciju u BiH, najugroženije su osobe s invaliditetom i druge marginalizovane grupe kojim je posebno otežan pristup zdravstvenim uslugama, a došlo je i do porasta opšteg siromaštva, jedan je od zaključaka danas održane šeste Konvencije Koalicije marginalizovanih grupa u BiH "KOMA" koja broji 119 članica - predstavnika javnog, privatnog i nevladinog sektora kao i pojedinaca u BiH.

Zaključeno je da će od predstavnika vlasti zahtijevati da organizacije marginaliziranih grupa budu uključene u proces implementacije 14 prioriteta, a posebno 13. prioriteta koji se tiče poboljšanja položaja ugroženih kategorija, a koje je u Mišljenju i svom Analitičkom dodatku u maju 2019. pred BiH postavila Evropska komisija u kontekstu pristupanja EU.

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i moderator Konvencije Žarko Papić naveo je primjer da je osobama s invaliditeom potrebno da izdvoje više od 10 posto svojih mjesečnih primanja - invalidnina ako žele se pridržavaju epidemiloških mjera, kupuju maske, dezinfekciona sredstva i vitamine, te podsjetio je da mjesečna invalidnina za 100-postotnog civilnog invalida iznosi prosječno oko 400 KM.

- Važno je razviti mjere podrške za osobe s invaliditetom, inače će pandemija covid -19 imati najteže socijalne posljedice po marginalizovane grupe - navedeno je u zaključcima Konvencije.

Takođe, članice Koalicije "KOMA" zahtijevaju formiranje programa zapošljavanja marginaliziranih grupa, te izradu zakona i programa razvoja socijalnog preduzetništva.

Tokom Konvencije premijerno je  emitovan video  o ulozi marginaliziranih grupa u BiH u procesu pristupanja EU "Glas do daske!"

Također, predstavljen je i Toolkit webinar - interaktivni alat  za razumijevanje procesa kreiranja zagovaračke kampanje, a predstavljene su i video grafike za promociju Akcionog plana za implementaciju ciljeva Deklaracije marginaliziranih grupa u BiH, saopćeno je iz Koalicije "KOMA".  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta